Sudanski predsednik Bašir dobil nov mandat

Sudanski predsednik Omar al Bašir je bil glede na danes objavljene končne izide na nedavnih predsedniških volitvah prepričljivo ponovno izvoljen. Sudanska volilna komisija je namreč sporočila, da je osvojil 94,5 odstotka glasov.

Omar al Bašir Foto: Wikipedia
Omar al Bašir Foto: Wikipedia

KARTUM > “Kandidat Omar Hasan Ahmed al Bašir iz Stranke narodnega kongresa je osvojil 5.252.478 oz. 94,5 odstotka glasov,” je povedal vodja volilne komisije Mohtar al Asam po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Omar al Bašir, ki ga Mednarodno kazensko sodišče (ICC) išče zaradi vojnih zločinov v Darfurju, se je za položaj sudanskega predsednika formalno boril s 13 manj znanimi izzivalci. Glavne opozicijske stranke so volitve, ki so potekale pred slabima dvema tednoma, bojkotirale. Njegov najbližji zasledovalec Fadl el Sajed Šuiab iz majhne Zvezne stranke za resnico je prejel le 1,43 odstotka glasov.

Udeležba na splošnih volitvah je bila v štirih dneh glasovanja po oceni opazovalne misije Afriške unije pri 46,4 odstotka precej nizka. Na volitvah so izbirali tudi poslance nacionalnega in regionalnih parlamentov.

Sporne volitve so že naletele na mednarodne kritike, saj so prejšnji teden ZDA, Velika Britanija in Norveška kritizirale Sudan, ker ni uspel ustvariti svobodnega in poštenega volilnega okolja.

Sudan velja za avtoritarno državo, v kateri so vsa pooblastila v rokah Baširja. Na oblast se je povzpel junija 1989 po vojaškem udaru.

STA


Najbolj brano