Stric kosovskega predsednika obtožen vodenja kriminalne združbe

Kosovski državni tožilec je danes strica kosovskega predsednika Hashima Thacija, Azema Sylo obtožil vodenja organizirane kriminalne združbe, ki je s ponarejanjem uradnih dokumentov, podkupovanjem javnih uslužbencev in prevarami nezakonito pridobila za okoli 30 milijonov evrov državnega premoženja.

Hashim Thaci Foto: Wikipedia
Hashim Thaci Foto: Wikipedia

PRIŠTINA > Zaradi sodelovanja v kriminalni družbi, ki je obtožena večmilijonskih prevar pri preprodaji nepremičnin, pranja denarja, korupcije in zlorabe oblasti, je obtožil še 38 drugih, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Medsebojno so sodelovali, vsak je imel posebno vlogo, da bi Kosovu odvzeli javno premoženje s kriminalnimi dejavnostmi, vključno s ponarejenem uradnih dokumentov, prevarami in korupcijo,” so sporočili s tožilstva.

Azem Syla, ki je bil poslanec vladajoče Demokratske stranke Kosova Hasima Thacija, se je aprila letos predal policiji nekaj dni po tem, ko je policija v obsežni operaciji aretirala šest drugih oseb, vpletenih v to afero. S poslanskega položaja je odstopil po tem, ko so zanj izdali nalog za aretacijo. Preiskavo je označil za krivično.

Policijska operacija in preiskava sta sicer potekali v sodelovanju s srbskim državnim tožilcem za organizirani kriminal.

Azem Syla je leta 1999 krajši čas vodil Osvobodilno vojsko Kosova (OVK), ki se je borila s srbskimi silami v kosovskem konfliktu v letih 1998 in 1999, bil pa je tesen sodelavec takratnega političnega voditelja OVK Thacija.

Syla je bil omenjen tudi v poročilu Sveta Evrope iz januarja 2011, v katerem so Thacija obtožili, da je med in po konfliktu vodil mafijsko kriminalno združbo in trgovino s človeškimi organi. Thaci je obtožbe zavrnil. V Haagu so sicer oblikovali posebno sodišče, ki bo preučilo te obtožbe, delovati pa naj bi začelo prihodnje leto.

Od razglasitve neodvisnosti Kosova leta 2008 je bil Thaci sedem let premier, predsednik pa je od aprila letos.

STA


Najbolj brano