Strelski pokol v San Bernardinu morda teroristični napad

Strelski napad v kalifornijskem San Bernardinu, katerega tarča so bili uslužbenci okrožnega oddelka za zdravje, uradno še ni razglašen za teroristično dejanje, a vse več informacij o preiskavi napada nakazuje, da se bo to verjetno kmalu zgodilo. Tudi predsednik ZDA Barack Obama po sestanku sveta za nacionalno varnost terorizma ni izključil.

 Foto: Wikipedia
Foto: Wikipedia

LOS ANGELES > Okrožni zdravstveni inšpektor za restavracije, 28-letni Syed Rizwan Farook je bil na zabavi s sodelavci, ki pa jo je malce pred poldnevom po lokalnem času v sredo nenadoma zapustil. Malce kasneje se je vrnil s soprogo, 27-letno Tashfeen Malik in skupaj sta začela streljati. Pobila sta 14 ljudi ter jih po zadnjih podatkih ranila 21.

Oblečena sta bila v črno, a v nasprotju z uvodnimi poročili nista nosila neprebojnih jopičev. Kmalu po begu s kraja zločina so ju v črnem športnem terencu obkolili policisti in ju po silovitem obstreljevanju ubili.

Vso orožje, ki sta ga napadalca uporabila, je bilo kupljeno na povsem zakonit način

Kot so na današnji novinarski konferenci v San Bernardinu povedali preiskovalci, je policija v zgradbi po napadu odkrila tudi tri eksplozivne naprave. Vso orožje, ki sta ga napadalca uporabila, je bilo sicer kupljeno na povsem zakonit način.

Motiv za napad še ni znan, znanih pa je nekaj informacij o napadalcih. Farook se je rodil v ZDA staršema pakistanskega rodu. Sodelavci pravijo, da je bil veren musliman, a vere ni obešal na velik zvon. V začetku letošnjega leta je za mesec dni obiskal Savdsko Arabijo in se vrnil s soprogo, nakar naj bi si začel puščati brado. Imela sta šestmesečno hčerko, ki sta jo pred napadom predala sorodnikom.

CNN navaja neimenovane vire iz FBI, ki pravijo, da je bil Farook zadnje čase po telefonu v stiku z več mednarodnimi terorističnimi osumljenci.

Sodelavec Patrick Baccari, ki je na sredini zabavi sedel za isto mizo s Farookom, ni opazil nič nenavadnega. O Farooku sicer pravi, da je bil na delovnem mestu tih in zadržan in ni kazal nobenih znakov, da je sposoben takšnega napada.

Demokrati še naprej poudarjajo, da je orožje velik problem v ZDA

Republikanci so po objavi imena osumljenca nemudoma začeli ugibati o terorizmu. Demokrati medtem še naprej poudarjajo, da je orožje velik problem v ZDA.

Predsednik Barack Obama je danes dejal, da motiva še ne poznajo, in obenem dopustil možnost, da gre za terorizem ali za spor na delovnem mestu. Zagotovil je, da bodo temu prišli do dna.

Obenem je opozoril, da so takšni napadi v ZDA prepogosti in ljudje imajo občutek, kot da ni mogoče ničesar storiti, kar pa ni res, saj bi lahko kongres sprejel zakone, ki bi napadalcem vsaj malce otežili dostop do orožja.

Napad v San Bernardinu je bil sicer najbolj smrtonosen po napadu na osnovno šolo Sandy Hook v Connecticutu konec leta 2012, ko je umrlo 20 predšolskih otrok in šest odraslih.

STA


Najbolj brano