Protiteroristična operacija na severu Pariza končana

Protiteroristična operacija francoske policije v severnem pariškem predmestju Saint-Denis se je po približno sedmih urah končala, je potrdila francoska vlada. Notranji minister Bernard Cazeneuve je potrdil smrt dveh oseb in sedem aretiranih.

Francoska policija se sprožila niz  operacij iskanja odgovornih 
za petkov teroristični napad v Parizu, ki je zahteval 129 
življenj.
Francoska policija se sprožila niz operacij iskanja odgovornih za petkov teroristični napad v Parizu, ki je zahteval 129 življenj. 

PARIZ > Posebne enote francoske policije, ki se jim je kasneje pridružila še vojska, so posredovanje v eni od ulic Saint-Denisa začele davi okrog 4.30. Več ur so nato odmevali streli in tudi eksplozije. Celotno območje je bilo zaprto, vrat niso odprle niti šole, javni promet je bil moten.

Po zaključku operacije se je na območje odpravil Bernard Cazeneuve, ki je potrdil predhodne navedbe policije, da je v posredovanju policije v stanovanju, v katerem so se zadrževali domnevni džihadisti, umrla ženska, ki se je razstrelila. Francoski tožilec Francois Molins je pojasnil, da so po koncu operacije našli še enega ubitega domnevnega terorista, ki ga je očitno zadel izstrelek.

Aretiranih je bilo sedem ljudi, med drugim trije v stanovanju in štirje v njegovi bližini. Med slednjimi je tudi domnevni lastnik stanovanja, ki je povedal, da je bivanje v prostoru na prošnjo prijatelja dovolil dvema oseba iz Belgije.

Tarča operacije je bil sicer domnevni organizator petkovih terorističnih napadov, ki so terjali 129 življenj, belgijski džihadist Abdelhamid Abaaoud, a njegove prisotnosti v stanovanju oz. aretacije ni nihče potrdil. Gre za nekdanjega manjšega prestopnika, ki je odrasel v Bruslju, leta 2013 pa naj bi se v Siriji pridružil skrajni Islamski državi.

V posredovanju je bilo lažje ranjenih pet policistov, policijski pes pa je bil ubit.

Cazeneuve je danes hvalil pogum policijskih sil - vsega skupaj je sodelovalo 110 njihovih pripadnikov. Kot je dejal, jim iskreno čestita za njihovo posredovanje v pogojih, s kakršnimi se niso še nikoli srečali.

Tiskovni predstavnik francoske vlade Stephane Le Foll je poudaril, da je bilo policijsko posredovanje mogoče zaradi izrednih razmer, ki v državi veljajo od petkovih terorističnih napadov. Premier Manuel Valls je po njegovih besedah danes predstavil predlog zakona, ki predvideva podaljšanje izrednih razmer.

Policija je sicer tudi po uradnem zaključku operacije na območju ohranila močno prisotnost. Med drugim je skozi stranska vrata vdrla v eno od tamkajšnjih cerkva, a motiv za to posredovanje po pisanju francoskih medijev ni znan.

STA


Najbolj brano