Strauss-Kahn: Nisem vedel, da so prostitutke

Nekdanji direktor Mednarodnega denarnega sklada Dominique Strauss-Kahn, ki mu v francoskem mestu Lille sodijo zaradi zvodništva, je danes v prvem zaslišanju pred sodiščem zatrdil, da ni vedel, da so ženske na zabavah, ki se jih je udeleževal, prostitutke. Poudaril je, da ni “zagrešil niti prekrška niti zločina”.

Nekdanji direktor Mednarodnega denarnega sklada Dominique Strauss-Kahn, ki mu  sodijo zaradi zvodništva, je  pred sodiščem zatrdil, da ni vedel, da so ženske na zabavah, ki se jih je udeleževal, prostitutke. Foto: Mike Segar
Nekdanji direktor Mednarodnega denarnega sklada Dominique Strauss-Kahn, ki mu sodijo zaradi zvodništva, je pred sodiščem zatrdil, da ni vedel, da so ženske na zabavah, ki se jih je udeleževal, prostitutke. Foto: Mike Segar

LILLE > Dejal je še, da je bilo razvpitih zabav, ki se jih je udeležil, malo in so bile daleč narazen in da na njih ni bilo “divjih aktivnosti”, kakršnih je obtožen.

Prisiljena v “nenaraven spolni odnos”

Po nastopu Dominiqua Strauss-Kahna je pričala ena od prostitutk, ki se je predstavila kot Mounia, in razkrila nekaj podrobnosti noči s Strauss-Kahnom v enem od pariških hotelov. Danes že upokojena prostitutka je med pričanjem večkrat planila v jok in dejala, da je bila prisiljena v “nenaraven spolni odnos. Mislim, da je videl, da tega nočem. Jokala sem, bolelo me je,” je povedala in dejala, da je vseeno privolila, ker je potrebovala denar. Je pa potrdila, da se s Strauss-Kahnom ni pogovarjala o denarju ali plačilu za svoje storitve.

Povedala je, da je bila na tisti zabavi oblečena “klasično”, da pa so bile ostale prostitutke v bolj izzivalnih oblekah, iz katetrih je bilo moč sklepati, s čim se ukvarjajo.

Nekoč eden najvplivnejših mož na svetu je obtožen, da je bil eden od vodij mreže, ki najemala prostitutke za razuzdane zabave v Bruslju, Parizu in Washingtonu, krivdo pa vseskozi zanika. Obtožnica ga bremeni, da je pomagal in podpiral prostitucijo sedmih oseb med 29. marcem 2008 in 4. oktobrom 2011.

Ključno vprašanje v primeru proti Strauss-Kahnu je, ali je vedel, da so ženske, s katerimi se je zabaval, prostitutke in ali je igral vlogo pri organiziranju teh zabav. V preteklosti je priznal, da je lahkoživ in da uživa v orgijah, vendar vseskozi odločno zanika, da bi vedel, da so bile ženske plačane.

V Franciji je prostitucija legalna, je pa kaznivo zvodništvo - spodbujanje, okoriščanje ali organiziranje prostitucije. Zanj je zagroženih do deset let zapora in do 1,5 milijona evrov denarne kazni.

V preiskavi afere Carlton, imenovani po enem od hotelov v Lillu, kjer so lokalni poslovneži in visoki uslužbenci policije organizirali vroče zabave, so ugotovili, da so nekatere od vpletenih prostitutk sodelovale na dogodkih, ki se jih je udeležil tudi Strauss-Kahn.

Sicer pa se celo v tožilskih vrstah niso mogli zediniti, ali lahko dokažejo, da je bil Strauss-Kahn zvodnik in ne zgolj navadna stranka. Konec leta 2013 se je tožilec Frederic Fevre zavzel, da bi pregon opustili, vendar je preiskovalni sodnik to zavrnil in odredil sojenje.

Soobtoženi tudi menedžerji, policisti, prostozidarji ...

Poleg 65-letnega Strauss-Kahna se je na zatožni klopi znašlo še 13 soobtoženih - pisana druščina menedžerjev luksuznih hotelov, policistov, prostozidarjev in lastnik bordela, znan pod vzdevkom “zvodnik Dodo”.

Ostali obtoženi so na procesu, ki se je začel 2. februarja, že pričali. Pred sodiščem je nastopilo tudi že več žensk, ki so delale kot prostitutke.

Pred začetkom današnjega zaslišanja Strauss-Kahna so pred sodiščem v Lillu protestirale tri aktivistke feminističnega gibanja Femen. Med njimi je ena od aktivistk z razgaljenimi prsmi, na katerih je pisalo “zvodniki, stranke, krivi”, želela splezati na streho Strauss-Kahnovega avtomobila, drugi dve pa sta se postavili k vozilu. Ženske so zahtevale obsodbo za stranko prostitutk. Po dobri minuti protesta so jih prijeli policisti.

STA


Najbolj brano