Strasbourg: Obsodba Poljske zaradi sodelovanja s Cio dokončna

Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu je sporočilo, da je zavrnilo pritožbo Poljske na obsodbo zaradi sodelovanja v programu tajnih zaporov ameriške obveščevalne agencije Cia. Odločitev sodišča v prid dveh zapornikov iz Guantanama je tako postala dokončna, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu je  zavrnilo pritožbo Poljske na obsodbo zaradi sodelovanja v programu tajnih zaporov ameriške obveščevalne agencije Cia. Foto: STA
Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu je zavrnilo pritožbo Poljske na obsodbo zaradi sodelovanja v programu tajnih zaporov ameriške obveščevalne agencije Cia. Foto: STA

STRASBOURG, VARŠAVA > Sodišče v Strasbourgu je julija lani razsodilo, da je Poljska kršila evropsko konvencijo o varstvu človekovih pravic in temeljnih svoboščin, s tem ko je Cii dovolila, da je v okviru t. i. izrednih izročitev na svojem ozemlju nezakonito zadrževala in mučila teroristične osumljence.

Sodniki so takrat soglasno odločili, da je Poljska sodelovala pri nezakonitih prevozih terorističnih osumljencev v letih 2002 in 2003, s tem ko je Cii dovolila, da na njenem ozemlju zaslišuje dva osumljenca. Čeprav so sporna zaslišanja izvajali Američani, je poljska država odgovorna “zaradi svojega strinjanja in tihe privolitve”. Varšavi je naložilo plačilo odškodnin.

Na sodišče v Strasbourgu sta se obrnila Palestinec Abu Zubajda, ki so ga Američani na skrivaj pridržali v Pakistanu, in Savdijec Abd al Rahim al Naširi, ki so ga zajeli v Dubaju. Prvega so v zaporu Stare Kiejkuty na Poljskem zadrževali in mučili devet, drugega pa šest mesecev. Oba sta nato pristala v ameriškem zaporu za teroristične osumljence Guantanamo na Kubi.

Uradna Varšava se je odločila izpodbijati julijsko razsodbo in je zahtevala njeno revizijo pred velikim senatom, ki ga sestavlja 17 sodnikov. A sodišče je v ponedeljek pritožbo zavrnilo, kar pomeni, da primer ne bo romal pred veliki senat in da je julijska odločitev dokončna, je v torek poročal AFP.

Kot je še poročal, so aktivisti za človekove pravice v Varšavi to odločitev pozdravili z navdušenjem kot “zgodovinsko”, saj je Poljska tako postala prva država EU, obsojena zaradi sodelovanja s Cio. “Zdaj imamo sodbo in treba jo je uresničiti,” je v odzivu sporočil tiskovni predstavnik poljskega zunanjega ministrstva Marcin Wojciechowski.

Poljska je ena od več evropskih držav, ki naj bi ZDA pomagale pri t.i. izrednih izročitvah terorističnih osumljencev, ki so jih ameriški agentje po terorističnih napadih v ZDA 11. septembra 2001 na skrivaj pridržali na Bližnjem vzhodu ter v Afganistanu in Pakistanu, na koncu pa so pristali v Guantanamu. Na Poljskem so preiskavo o tem sprožili že leta 2008, a še vedno ni končana.

Iz podobnega razloga je bila v Strasbourgu decembra 2012 že obsojena Makedonija. Zaradi ravnanja tamkajšnjih oblasti se je na evropsko sodišče obrnil nemški državljan libanonskega porekla Haled al Masri, ki so ga leta 2003 pridržali v Makedoniji in ga nato prepeljali v Ciin zapor v Afganistanu, kjer so ga pet mesecev na skrivaj zadrževali in mučili.

STA


Najbolj brano