Stoltenberg zavrnil Putinove izjave o Natovi legiji v Ukrajini

Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg je zavrnil izjave ruskega predsednika Vladimirja Putina o Natovi tujski legiji v Ukrajini in jih označil za neumnost. “Izjava, da je v Ukrajini Natova legija, je neumnost. Natova legija ne obstaja. Tuje sile v Ukrajini so ruske,” je izjavil po zasedanju veleposlanikov zavezništva v Bruslju.

Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg je zavrnil izjave ruskega predsednika Vladimirja Putina o Natovi tujski legiji v Ukrajini in jih označil za neumnost.  Foto: Wikipedia
Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg je zavrnil izjave ruskega predsednika Vladimirja Putina o Natovi tujski legiji v Ukrajini in jih označil za neumnost.  Foto: Wikipedia

BRUSELJ > Jens Stoltenberg je po zasedanju komisije Nato-Ukrajina obsodil stopnjevanje nasilja na vzhodu Ukrajine in poudaril, da so agresivna dejanja in provokativne izjave separatistov v neposrednem nasprotju s sporazumi iz Minska.

“Čeprav se je večkrat zavezala, da si bo prizadevala za mirno rešitev, Rusija (separatistom) še naprej zagotavlja podporo, urjenje, opremo in sile,” je zatrdil Stoltenberg. Ob tem je Moskvo pozval, naj takoj preneha podpirati separatiste in destabilizirati Ukrajino ter spoštuje svoje mednarodne zaveze.

Komisija Nato-Ukrajine se je sešla po stopnjevanju nasilja v Doneškem bazenu na vzhodu Ukrajine. V sobotnem napadu v pristaniškem mestu Mariupol je bilo ubitih najmanj 30 ljudi, kakih sto pa ranjenih. Preiskava Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) je pokazala, da so rakete priletele z ozemlja vzhodno od mesta, ki je pod nadzorom proruskih separatistov. Ti so za napad okrivili ukrajinsko vojsko.

Vladimir Putin je danes obtožil ukrajinsko vojsko, da je Natova tujska legija, katere glavni cilj je zadrževanje Rusije. Poleg tega je oblastem v Kijevu očital, da niso pripravljene na mirno rešitev krize, ki je doslej zahtevala že več kot 5000 življenj.

“Kdo se dejansko bori tam,” je dejal Putin med obiskom v Sankt Peterburgu. “To so delno uradne enote oboroženih sil, v večji meri pa gre za tako imenovane 'prostovoljne nacionalistične bataljone',” je nadaljeval. “V bistvu to ni vojska, temveč tujska legija - v tem primeru Natova tujska legija, ki seveda ne služi ukrajinskim nacionalnim interesom. Ima povsem drugačne cilje,” je poudaril Putin.

STA


Najbolj brano