Število žrtev prerivanja na hadžu se je povzpelo na 717

Med prerivanjem na romanju muslimanov v savdski Meki je danes po poročanju BBC-ja umrlo 717 romarjev, 805 se jih je poškodovalo, je sporočila savdska civilna zaščita. Število žrtev se bo verjetno še povečalo.

Meka Foto: Wikipedia
Meka Foto: Wikipedia

MEKA > Nesreča se je zgodila v Mini blizu Meke ob prvem dnevu ejd al adhe oziroma kurban bajrama.

Za zdaj ni znano, zakaj je prišlo do prerivanja.

Romarji so se odpravili v Mino, kjer so s kamenjem obmetavali enega od treh zidov, ki predstavljajo satana. Simbolično kamenjanje hudiča zaznamuje zadnji dan hadža.

Tradicionalnega romanja v Meko se letos udeležuje okoli dva milijona muslimanov z vsega sveta. Hadž je eden od petih stebrov muslimanske vere. Koran predpisuje, da mora vsak polnoletni musliman, ki je fizično sposoben in si lahko privošči potovanje, vsaj enkrat v življenju opraviti romanje v Meko, rojstni kraj preroka Mohameda.

V preteklosti so bili požari in prerivanja na romanju precej pogosti, v zadnjih letih pa zaradi izboljšav na področju varnosti tovrstnih nesreč v glavnem ni bilo.

Se je pa med pripravami na letošnji hadž zgodila tragična nesreča, ko se je v veliki mošeji v Meki zrušil žerjav, pri čemer je umrlo 109 ljudi.

Januarja 2006 je med prerivanjem med obredom kamenjanja v Mini umrlo 364 romarjev.

STA


Najbolj brano