Število žrtev potresa v Nepalu še naprej narašča

V hudem potresu, ki je minuli konec tedna prizadel Nepal, je po zadnjih podatkih oblasti umrlo 4310 ljudi, približno 8000 je bilo ranjenih. Vlada je razglasila tridnevno žalovanje. Reševalci se medtem trudijo doseči odročne predele države, ki so med najhuje prizadetimi. V državi že primanjkuje hrane in vode, oblasti pozivajo k pomoči.

Potres je v soboto stresel velik del Nepala, pa tudi dele 
sosednjih držav.
Potres je v soboto stresel velik del Nepala, pa tudi dele sosednjih držav.  

KATMANDU > Premier države Sushil Koirala je na izrednem srečanju vseh strank dejal, da se trudijo na vse konce države razposlati nujno potrebne šotore, vodo in zaloge hrane. Pri tem jim velik izziv predstavlja dostava pomoči odročnim vasem, ki so po potresu z močjo 7,8 toliko težje dosegljive.

Tri dni po potresu reševalne ekipe tako med drugim še vedno niso dosegle nekaterih najhuje prizadetih krajev v okrožju Lamjung, približno 140 kilometrov zahodno od prestolnice, kjer je bilo tudi središče sobotnega potresa.

Razmere se poslabšujejo tudi v mestih. V Katmanduju, kjer so tisoči tudi to noč preživeli na odprtem, primanjkuje praktično vsega - elektrike, vode, hrane. Zaradi tega ljudje množično zapuščajo območje, po poročanju nepalskih lastnikov naj bi jih odšlo že več deset tisoč. Krepi se tudi zaskrbljenost zaradi možnosti izbruha nalezljivih bolezni.

Nepalska vlada je priznala, da potrebuje pomoč v praktično vsem, od odej do helikopterjev in zdravnikov. “Pozivamo države, da nam pošljejo sredstva za nujno pomoč in zdravniške ekipe. Res potrebujemo več tujega znanja, da bi se lahko izvlekli iz te krize,” je po poročanju britanskega BBC sporočil sekretar vlade Leela Mani Paudel.

Potres je v soboto stresel velik del Nepala, pa tudi dele sosednjih držav. V Nepalu je po zadnjih podatkih umrlo 4310 ljudi, v sosedah še nekaj več kot 100. Po podatkih Združenih narodov je potres skupno prizadel približno osem milijonov ljudi, 1,4 milijona jih nujno potrebuje hrano.

STA


Najbolj brano