Število žrtev potresa v Ekvadorju preseglo 400

V sobotnem silovitem potresu v Ekvadorju z magnitudo 7,8 je po najnovejših podatkih tamkajšnje vlade umrlo 413 ljudi, 2658 jih je bilo poškodovanih, 320 pa jih po podatkih Rdečega križa še pogrešajo. Iskanje morebitnih preživelih v ruševinah se nadaljuje, poročajo tuje tiskovne agencije.



Najmočnejši potres v Ekvadorju po letu 1979 je povzročil 
veliko gmotno škodo. Predsednik Correa je ocenil, da bo 
popotresna obnova stala več milijard dolarjev. Foto: Nbcnews.Com
Najmočnejši potres v Ekvadorju po letu 1979 je povzročil veliko gmotno škodo. Predsednik Correa je ocenil, da bo popotresna obnova stala več milijard dolarjev. Foto: Nbcnews.Com

QUITO > Ekvadorski predsednik Rafael Correa, ki je v ponedeljek obiskal najhuje prizadeta območja, je v televizijskem nagovoru ljudstvu izrazil bojazen, da bo število smrtnih žrtev potresa še naraslo, saj so mnogi še ujeti v ruševinah, ki jih odstranjujejo. "V ruševinah so še znaki življenja, in temu zdaj dajemo prednost," je še dejal.

V ponedeljek pozno zvečer so izpod porušenega hotela blizu obalnega mesta Manta potegnili šest preživelih, med njimi triletno in šestmesečno deklico. V mestih Portoviejo in Pedernales, ki ju je potres hudo prizadel, so medtem v ponedeljek že pokopali nekatere žrtve.

Potres z magnitudo 7,8 je severozahod države stresel v soboto ob 18.58 po krajevnem času, njegov epicenter pa je bil 170 kilometrov severozahodno od prestolnice Quito na globini 20 kilometrov. Sledilo je več deset popotresnih sunkov, nekateri med njimi z magnitudo večjo od 5,0.

Najmočnejši potres v Ekvadorju po letu 1979 je povzročil veliko gmotno škodo. Predsednik Correa je ocenil, da bo popotresna obnova stala več milijard dolarjev. Potres je Ekvador prizadel v času, ko ima ta proizvajalka nafte finančne težave zaradi padanja cen črnega zlata.

Gabriel Alcivar, župan mesta Pedernales, ki leži blizu žarišča potresa, je dejal, da je tresenje tal celo mesto zravnalo z zemljo. "Pedernales je uničen," je dejal. "Zgradbe so se porušile, še posebej hoteli, v katerih je bilo veliko turistov. Veliko je smrtnih žrtev". "Skušamo narediti vse, kar je v naši moči, a narediti ne moremo skoraj nič," je še poudaril in posvaril, da se je v mestu že začelo plenjenje.

O krajah iz ruševin poročajo tudi iz mesta Portoviejo, kjer je pred potresom živelo okoli 300.000 ljudi. Na območju so številni reševalci, saj je po navedbah tamkajšnjih prebivalcev izpod ruševin slišati še številne klice na pomoč.

STA


Najbolj brano