Število žrtev napadov v Gazi preseglo 120, Izrael napada nove tarče

Izrael je ponoči peti dan nadaljeval napade na območje Gaze, število Palestincev, ki so bili v napadih ubiti, pa se je povzpelo na 121. Po navedbah izraelske vojske je Izrael ponoči bombardiral okoli 60 ciljev, od začetka letalske ofenzive v torek pa skupno že več kot tisoč. Iz Gaze je ponoči v Izrael priletelo najmanj pet raket gibanja Hamas.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je  napovedal, da Izrael z napadi ne bo prenehal, dokler napadov ne bodo ustavili tudi palestinski skrajneži Foto: Wikipedia
Izraelski premier Benjamin Netanjahu je napovedal, da Izrael z napadi ne bo prenehal, dokler napadov ne bodo ustavili tudi palestinski skrajneži Foto: Wikipedia

JERUZALEM, GAZA > Kot poroča nemška tiskovna agencija dpa, so bili po navedbah bolnišničnih virov v mestu Gaza v napadu blizu ene od mošej ubiti trije moški, v letalskem napadu na eno od ulic v mestu pa je življenje izgubil 17-letnik.

Palestinsko gibanje Hamas je medtem sporočilo, da je med 121 žrtvami izraelskih napadov v gosto naseljenem območju Gaze dve tretjini civilistov, med njimi številni moški in ženske. Več kot 920 ljudi je bilo v napadih ranjenih.

Visoka komisarka ZN za človekove pravice Navi Pillay je že izrazila zaskrbljenost zaradi visokega števila žrtev med civilisti. Po navedbah ZN je tako visoko število civilnih žrtev posledica tega, da Izrael bombardira stanovanjske hiše.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu pa je dejal, da je bilo v tokratni ofenzivi že več napadov kot med osemdnevno ofenzivo na to območje leta 2012. Napovedal je, da Izrael z napadi ne bo prenehal, dokler napadov ne bodo ustavili tudi palestinski skrajneži ter dejal, da se Izrael ne bo uklonil pritisku mednarodne skupnosti.

Tiskovni predstavnik izraelske vojske je v petek dejal, da bodo prihodnji teden ob mejo z območjem Gaze namestili še eno ali dve brigadi. Izrael je od začetka ofenzive na Gazo vpoklical okoli 20.000 rezervistov, še poroča dpa.

Zaradi zaostrovanja konflikta med Izraelom in Palestinci se bodo na zahtevo Kuvajta zunanji ministri Arabske lige v ponedeljek sestali na “nujnem” sestanku, je neimenovani diplomat danes dejal za francosko tiskovno agencijo AFP.

Od torka, ko je Izrael začel z zračnimi napadi na območje Gaze, arabske države še niso oblikovale skupnega odgovora na konflikt, še navaja AFP.

STA


Najbolj brano