V napadu v Pešavarju ubitih 141 ljudi

V današnjem napadu talibanov na šolo v Pešavarju na severozahodu Pakistana je bilo po najnovejših podatkih pakistanske vojske ubitih 141 ljudi, med njimi 132 otrok. Gre za najbolj krvavi napad v zgodovini Pakistana.

 Foto: Xinhura/Sta
Foto: Xinhura/Sta

ISLAMABAD > Kot je na novinarski konferenci v Pešavarju še pojasnil tiskovni predstavnik pakistanske vojske, general Asim Bajva, je bilo v napadu ranjenih 124 ljudi, med njimi 121 otrok.

Doslej je za najbolj krvavega veljal napad na nekdanjo predsednico pakistanske vlade Benazir Bhutto v Karačiju leta 2007, v katerem je umrlo 139 ljudi.

V šolo pod okriljem pakistanske vojske je dopoldne po krajevnem času vdrlo šest oboroženih moških v uniformah, nato pa je bilo iz poslopja slišati strele in eksplozije. Po nekaterih navedbah so napadalci vdrli v avlo, kjer so pripadniki vojske učence višjih razredov urili v znanju prve pomoči. Otroci so se nato razbežali po učilnicah, napadalci pa so jim sledili in jih streljali.

Poslopje je obkolila vojska, v šoli pa so nato skoraj osem ur potekali spopadi med policijskimi specialci in napadalci. Napad se je končal, ko so pakistanske sile ubile vseh šest napadalcev in preiskale celotno poslopje šole.

Bajva je pojasnil, da so teroristi po vdoru v šolo začeli naključno streljati in niso imeli namena zajeti talcev, kot so sprva domnevale oblasti. Dodal je, da so bili vsi napadalci oblečeni v jopiče z eksplozivom, pri sebi pa so imeli za več dni streliva in hrane. Po njegovih besedah je težko reči, koliko napadalcev so ubile pakistanske varnostne sile in koliko se jih je razstrelilo.

Ob tem je general znova potrdil odločenost pakistanske vojske za boj proti terorizmu.

Odgovornost za napad je prevzela talibanska skupina TTP. Trdi, da gre za maščevanje zaradi vojaške operacije proti talibanom na plemenskem območju v Severnem Vaziristanu, v kateri naj bi umrlo več sto talibanskih borcev.

STA


Najbolj brano