Število ubitih v napadih v Gazi preseglo 200

Na Bližnjem vzhodu se je po spodletelem poskusu prekinitve ognja ponoči nadaljevalo nasilje. Kot so danes sporočile zdravstvene oblasti na območju Gaze, se je število ubitih Palestincev v izraelskih napadih na območje Gaze povzpelo na 204, 1520 ljudi pa je bilo v ofenzivi ranjenih. Padla je tudi prva izraelska žrtev.

Na Bližnjem vzhodu se po spodletelem poskusu prekinitve ognja  nadaljuje nasilje Foto: Wikipedia
Na Bližnjem vzhodu se po spodletelem poskusu prekinitve ognja nadaljuje nasilje Foto: Wikipedia

GAZA, JERUZALEM > Tuje tiskovne agencije poročajo, da je bil Izraelec ubit v torek v napadu na mejnem prehodu Erez.

Izraelski radio je danes poročal, da je izraelska vojska ponoči bombardirala hiše več voditeljev palestinskega gibanja Hamas, med njimi Mahmuda al Saharja. Po navedbah virov blizu izraelskih varnostnih sil je bila hiša v napadu zravnana z zemljo, vendar je bila po navedbah očividcev v času napada prazna.

Po navedbah izraelske vojske so od začetka izbruha novega nasilja, 8. julija, palestinski skrajneži na Izrael izstrelili skoraj tisoč raket in granat, Izrael pa je na cilje na območje Gaze izvedel okoli 1500 zračnih napadov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Propadla prizadevanja za prekinitev spopadov

Mednarodna prizadevanja, da bi razglasili prekinitev spopadov, so propadla v torek, ko je Hamas zavrnil predlog o prekinitvi spopadov, ki ga je predlagal Egipt, Izrael pa je potem, ko se je nadaljevalo palestinsko raketiranje, nadaljeval zračne napade.

Kairo je obe strani pozval, naj zaustavita nasilje in se podata v Egipt na pogovore. Palestinski predsednik Mahmud Abas naj bi danes odpotoval v Egipt, vendar ni znano, ali bodo to storili tudi predstavniki Hamasa in izraelske vlade.

Ogrožena oskrba z elektriko

Konflikt je začel ogrožati tudi oskrbo območja Gaze z elektriko. Raketa, ki so jo z območja Gaze izstrelili palestinski skrajneži, je namreč poškodovala eno od povezav za oskrbo z elektriko. Po poročanju izraelskega radia, na katerega se sklicuje nemška tiskovna agencija dpa, je to že druga od skupno desetih povezav, ki je bila poškodovana v konfliktu. Po poškodbi prve povezave je brez elektrike ostalo 70.000 Palestincev, podatkov o posledicah poškodbe druge še ni.

Izraelski minister za infrastrukturo je popravilo poškodovanih električnih vodov zavrnil, češ da bi to trenutno ogrožalo življenje delavcev. Kot je poudaril, poškodovanih električnih vodov ne bodo popravljali, dokler bodo Palestinci iz območja Gaze izstreljevali rakete.

Poziv k evakuaciji

Izraelka vojska je Palestince na vzhodu območja Gaze po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA v torek ponoči tudi pozvala, naj danes do 7. ure po srednjeevropskem času zapustijo svoje domove in tako “zavarujejo svoja življenja”. Po navedbah iz krogov blizu izraelske vojske naj bi poziv k evakuaciji veljal za 100.000 prebivalcev območja Gaze.

STA


Najbolj brano