Število smrtnih žrtev vročinskega vala v Indiji preseglo 1000

Več kot 1150 ljudi je umrlo zaradi vročinskega vala, ki je v zadnjih dnevih zajel predvsem jug Indije, so danes sporočile indijske oblasti. A vremenoslovci napovedujejo, da se bodo vrtoglavo visoke temperature, ki so ponekod dosegle tudi 48 stopinj Celzija, še nadaljevale.

Prizor iz Indije Foto: Vesna Dubravica
Prizor iz Indije Foto: Vesna Dubravica

NEW DELHI > Najbolj za vročim in suhim vremenom trpi jug Indije. Med žrtvami prevladujejo gradbeni delavci, starejši in brezdomci, ki se ne morejo umakniti v notranje prostore, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V New Delhiju se zaradi peklenske vročine celo topijo ceste, v mestu pa bodo po napovedih še do naslednjega tedna vztrajale visoke temperature, ki se bodo gibale okrog 45 stopinj Celzija.

Bolnišnice v najbolj prizadetih zveznih državah so v nenehni pripravljenosti, da zdravijo bolnike za vročinsko kapjo, oblasti pa ljudem svetujejo, naj se zadržujejo doma in pijejo veliko vode.

Vročina je najbolj udarila po zvezni državi Andhra Pradesh na jugu Indije, kjer so od 18. maja našteli že skoraj 900 smrtnih žrtev zaradi vročinskega vala. Hudo je tudi v sosednji zvezni državi Telangana, kjer so temperature čez konec tedna dosegle 48 stopinj Celzija. Samo v zadnjem tednu je v tej zvezni državi zaradi vročine umrlo več kot 200 ljudi. Smrtne žrtve so zabeležili tudi v drugih delih Indije.

STA


Najbolj brano