Število otrok migrantov brez spremstva se je letos podvojilo

Sredozemsko morje je v prvih petih mesecih letošnjega leta prečkalo kar 7009 otrok migrantov brez spremstva, kar je dvakrat več kot v enakem obdobju lani. Kar devet od desetih mladoletnikov, ki so letos prispeli v Italijo, je potovalo brez spremstva in so pogosto žrtve zlorab, opozarja poročilo Sklada ZN za pomoč otrokom (Unicef).

Fotografija je simbolična. Foto: Posadka Splošne Plovbe
Fotografija je simbolična. Foto: Posadka Splošne Plovbe

ŽENEVA > Med migranti, ki prihajajo v Evropo, predvsem med tistimi, ki skušajo po morski poti priti iz Libije v Italijo, je vedno več otrok, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Ti otroci, ki se pogosto tudi sami odpravijo na dolgo pot v Evropo, da bi pobegnili pred vojno in revščino, so lahko žrtve pretepanj in posilstev ter na poti tvegajo življenje, opozarja Unicef.

V Libiji je po podatkih Unicefa okoli 235.000 migrantov in beguncev, na območju afriškega Sahela pa je kar 956.000 takih, ki želijo zbežati v Evropo.

Med okoli 206.000 ljudmi, ki so od 1. januarja do 4. junija letos po morski poti prispeli v Evropo, je bil vsak tretji otrok, Unicef navaja podatke Visokega komisariata ZN za begunce (UNHCR). “Vsak korak te poti je prepreden z nevarnostmi, ki so še številčnejše za otroke brez spremstva,” svari Unicef.

Spolni napadih v Libiji

“Obstajajo trdni dokazi, da so se omrežja trgovine z ljudmi osredotočila na najbolj ranljive med migranti, predvsem na ženske in otroke,” pravi Unicef. Italijanski socialni delavci tako poročajo o spolnih napadih dečkov in deklic v Libiji, kjer jih tudi silijo v prostitucijo. “Nekatere deklice so bile ob prihodu v Italijo že noseče,” besede italijanskih socialnih delavcev povzema Unicef.

Organizacija opozarja, da so se mnogi otroci znašli v “razpokah zaostrene azilne politike”, čeprav bi morali imeti primeri otrok prednost pri obravnavi. Dejansko oblasti v nekaterih državah potrebujejo celo do dve leti za obravnavo otrokove prošnje za azil in izvedbo postopkov za ponovno združitev družin.

“Zaradi pomanjkanja prostora v centrih za zaščito otrok ter tudi časa za iskanje boljših alternativ se otroci prepogosto znajdejo za rešetkami,” opozarja Unicef.

Otroci žrtve ksenofobnih napadov, sovražnega govora in stigmatizacije

Visoki komisar Združenih narodov za človekove pravice Zeid al Husein je ravno v ponedeljek ob začetku 32. zasedanja Sveta ZN za človekove pravice opozoril na vse pogostejšo prakso zapiranja migrantov, zlasti otrok brez spremstva. Kritiziral je tako imenovane žariščne točke, ker gre po njegovi oceni dejansko za velike zapore.

Tudi ko končno prispejo v Evropo, so migranti in begunci pogosto nastanjeni v športnih dvoranah, nekdanjih vojaških barakah, včasih tudi brez možnosti šolanja in psihološke podpore, še opozarja Unicef.

Predvsem pa so otroci po opozorili Unicefa . Ob tem so v poročilu izpostavili 45 primerov poskusov požiga begunskih centrov v Nemčiji v prvi polovici letošnjega leta.

STA


Najbolj brano