Število beguncev v Egejskem morju se je v letu dni početverilo

Število ilegalnih priseljencev, ki se skušajo iz Turčije prebiti v Grčijo, se je v prvem četrtletju letos v primerjavi z enakim obdobjem lani početverilo. Srečo je letos skušalo 10.445 beguncev, predvsem iz Sirije, je sporočila grška obalna straža. Ta je morala tudi danes priskočiti na pomoč ladji z več kot 100 begunci, ki se je znašla v težavah.

Egejsko morje Foto: Wikipedia
Egejsko morje Foto: Wikipedia

ATENE > Egiptovska ribiška jadrnica z begunci na krovu se je v težavah znašla pred otočkom Gavdos pred Kreto. Begunce naj bi prepeljali na Kreto, saj okoli 150 prebivalcev Gavdosa zanje ne more poskrbeti, poročanje grškega radia povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Po podatkih grške obalne straže je v prvem četrtletju lani prek Egejskega morja v Grčijo priplulo 2863 ilegalnih migrantov, v januarju, februarju in marcu letos pa že 10.445. Grška obalna straža ob tem ocenjuje, da na zahodu Turčije na priložnost za odhod v Grčijo in s tem v EU čaka več deset tisoč ljudi. Samo v sredo je na egejske otoke Lezbos, Hios, Agatonisi, Kos in Rodos prispelo 500 beguncev.

Združenje policije in obalne straže je v sredo vlado v Atenah pozvalo, naj ilegalnih priseljencev ne sprejema več. “Roke dajemo stran,” so zapisali policisti z otoka Kos. Na televizijskih posnetkih je bilo na tamkajšnji policijski postaji in postojankah obalne straže videti več sto tisoč migrantov, med njimi tudi številne majhne otroke, kako spijo na tleh. Vojska pa po poročanju medijev za begunce potrebuje šotore.

Da se takšne razmere ne morejo nadaljevati, je ocenil tudi atenski župan Giorgos Kaminis. Obupani priseljenci z otokov prihajajo v Atene in skušajo tam najti kaj užitnega, poleg tega pa upajo, da jim bo uspelo priti v Srednjo Evropo. Sodelavci in računi človekoljubnih organizacij so izčrpani, pomagati ne more niti država. Spričo hude finančne križe že na tisoče Grkov živi od pomoči Cerkve.

STA


Najbolj brano