Številne obsodbe napadov v Franciji, Tuniziji in Kuvajtu

Po terorističnih napadih na tunizijski hotel v obmorskem mestu Sousse, v katerem je bilo ubitih najmanj 37 ljudi, in na plinarno v Franciji, pri čemer je bil ubit en človek, se iz sveta vrstijo številne obsodbe teh dejanj. Iz sveta prihajajo tudi obsodbe napada na šiitsko mošejo v Kuvajtu, ki je zahtevala 25 življenj.

Visoka zunanjepolitična predstavnica EU Federica Mogherini 
je včeraj pozvala arabski svet in Evropo k enotnosti. “Arabci, 
Evropejci, muslimani, nemuslimani, vsi smo skupaj v istem 
čolnu. Odgovor bo več enotnosti,” je poudarila. Foto: STA
Visoka zunanjepolitična predstavnica EU Federica Mogherini je včeraj pozvala arabski svet in Evropo k enotnosti. “Arabci, Evropejci, muslimani, nemuslimani, vsi smo skupaj v istem čolnu. Odgovor bo več enotnosti,” je poudarila. Foto: STA

MADRID, BRUSELJ, TEL AVIV> Britanski premier David Cameron je včeraj dejal, da bo Britanija naredila “vse, kar lahko, po grozljivih dogodkih” v Franciji in Tuniziji. “Naše misli so zdaj z žrtvami,” je dejal ob zaključku vrha EU v Bruslju. V Londonu se je včeraj sestal varnostni kabinet.

Nemška kanclerka Angela Merkel je francoskemu predsedniku Francoisu Hollandu izrekla sožalje in solidarnost. Napad po njenih besedah kaže, kako pomemben je boj proti islamskemu terorizmu, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Tudi nemški zunanji minister Frank-Walter Steinmeier je dejal, da Nemčija trdno stoji ob strani Franciji proti slepemu sovraštvu terorizma in v obrambi svobodne družbe. Napad je označil za dejanje terorizma in fanatizma, ki ga najodločneje obsoja.

“Ostro obsojam napad v Lyonu. Enotnost demokratov se bo vedno postavila po robu barbarstvu,” je v sporočilu na twitterju zapisal španski premier Mariano Rajoy.

Napade v Franciji in Tuniziji je obsodil tudi generalni sekretar Sveta Evrope Thorbjorn Jagland, ki je ob tem pozval tudi k okrepljenemu mednarodnemu sodelovanju v boju proti terorizmu.

Po napadu v Franciji so se odzvali tudi v Izraelu; izraelski minister za diasporo Zev Elkin je v Franciji živeče Jude pozval, naj se preselijo v Izrael. “Antisemitizem raste, terorizem se krepi in glede na poročila skrajneži Islamske države morijo sredi dneva,” je dejal Elkin in spomnil na januarske dogodke v Parizu, ko je eden od teroristov zajel talce v judovski trgovini, pri čemer je bilo ubitih tudi več Judov.

ZDA so najostreje obsodile teroristične napade v Franciji, Kuvajtu in Tuniziji ter izpostavile, da stojijo ob strani žrtev napadov, njihovih sorodnikov in prebivalcev treh držav. Poudarili so, da “za terorizem ni prostora v nobeni družbi” in da bodo ZDA “še naprej tesno sodelovale z mednarodnimi partnerji v boju proti teroristom in nasilnim ekstremizmom po vsem svetu”, je sporočil tiskovni predstavnik Bele hiše Josh Earnest.

Tudi generalni sekretar ZN Ban Ki Moon je ostro obsodil vse tri teroristične napade. Izpostavil je, da morajo biti storilci čim prej predani roki pravice in da bodo ti ostudni napadi še okrepili zavezanost mednarodne skupnosti k boju proti terorizmu.

Visoka zunanjepolitična predstavnica EU Federica Mogherini je pozvala arabski svet in Evropo k enotnosti. “Arabci, Evropejci, muslimani, nemuslimani, vsi smo skupaj v istem čolnu. Odgovor bo več enotnosti,” je poudarila, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

STA


Najbolj brano