Stavka grških mornarjev ohromila pomorski promet

Zaradi stavke grških mornarjev danes iz pristaniškega mesta Pirej ni izplula nobena ladja, prav tako je promet zastal v drugih pristaniščih po državi. 48-urna stavka proti pokojninski reformi in novim davkom se je začela danes ob 5. uri po srednjeevropskem času in bo trajala do petka zjutraj, so sporočili sindikati.

Pirej Foto: Wikipedia
Pirej Foto: Wikipedia

ATENE > Zaradi stavke so številni otoki, ki nimajo letališč, odrezani od sveta, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Stavkajo tudi grški kmetje. Več sto traktorjev se je na več mestih davi ustavilo na levi in desni strani državnih avtocest. “To je zadnje opozorilo, preden zapremo ceste,” je za grško televizijo povedal kmet s severa Grčije.

Demonstracije proti pokojninski reformi v središču Aten in drugih grških mestih za četrtek napovedujejo tudi odvetniki, inženirji, notarji in zdravniki. Grški tisk je njihovo stavko označil za “upor kravat”. Odvetniki stavkajo že teden dni in prav zato bodo v Grčiji v naslednjih dneh odpadle sodne obravnave.

Vsi večji sindikati v državnem in zasebnem sektorju so tudi pozvali k vsesplošni stavki, ki bo 4. februarja.

Grška vlada pod vodstvom Aleksisa Ciprasa je pripravila pokojninsko reformo z dokaj bolečimi rezi, a je to pogoj za nadaljnjo mednarodno finančno pomoč. Napovedala je znižanje najvišjih pokojnin s trenutnih 2700 evrov na 2300 evrov in uvedbo nove minimalne zajamčene pokojnine v višini 384 evrov. Obenem želi povečati prispevke za socialno varnost tako s strani delodajalcev kot delavcev.

Grčija mora v skladu z dogovorom z Evropsko komisijo, Evropsko centralno banko in Mednarodnim denarnim skladom privarčevati 1,8 milijarde evrov pri državnih izdatkih za pokojnine.

STA


Najbolj brano