Srečanje komisij Afriške unije in EU v znamenju krize v Sredozemlju

V Bruslju je danes potekalo letno srečanje komisije Afriške unije in Evropske komisije, največji skupni dogodek EU in Afrike v tem letu. Osrednja tema pogovorov je bila kriza z begunci v Sredozemskem morju.

Jean-Claude Juncker Foto: STA
Jean-Claude Juncker Foto: STA

BRUSELJ > Vodja komisije Afriške unije Nkosazana Dlamini-Zuma je izrazila dvom v hitro rešitev krize z migranti. “Ne verjamem, da je ta problem mogoče rešiti čez noč,” je dejala po srečanju s predsednikom Evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem. Ob tem se je zavzela za nadaljnje ukrepe, da bi preprečili tragedije, kakršna se je zgodila nedavno.

Dlamini-Zuma in Jucker sta se dogovorila za tesno sodelovanje med EU in Afriško unijo, predvsem pri izboljšanju življenjskega standarda prebivalcev revnih afriških držav, boju proti tolpam, ki tihotapijo ljudi, pa tudi na področju zakonitega priseljevanja. “Mislim, da niti Afrika niti EU tega problema ne moreta rešiti sami,” je dodala južnoafriška političarka.

Juncker je dejal, da imata Evropa in Afrika dolgo skupno zgodovino, a kar je še pomembnejše - skupno prihodnost. Kot je dodal, sta EU in Afriška unija enakovredna partnerja, pri čemer je poudaril, da ne govori o dobrodelnosti, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Že pred srečanjem je poudaril, da je glede na trenutno krizo v Libiji in dramatično situacijo v Sredozemlju treba okrepiti sodelovanje z državami severne in podsaharske Afrike za oblikovanje zmogljivosti za upravljanje migracij in meja ob podpori mednarodnih organizacij.

Pred srečanjem je bil predstavljen nov program EU v višini 80 milijonov evrov za izboljšanje odzivnosti na nesreče v podsaharski Afriki. Komisija Afriške unije bo s tem prevzela vodilno vlogo pri zmanjševanju tveganj nesreč na afriški celini.

EU je največja podpornica komisije Afriške unije, saj prispeva več kot 80 odstotkov proračuna programa. Zadnja leta EU podpira predvsem prizadevanja za povezovanje na afriški celini. Med drugim je namenila 1,6 milijarde evrov za instrument Mirovna pomoč za Afriko, ki je glavni vir financiranja ukrepov za mir in varnost v Afriki, so sporočili iz Bruslja.

STA


Najbolj brano