Srbske banke bi pomagale pri odplačilu kreditov v frankih

Predsednik upravnega odbora Združenja bank Srbije Goran Pitić je danes v Beogradu poudaril, da so srbske banke pripravljene pomagati komitentom pri odplačilu kreditov v frankih, a le na način, ki ne bo ogrozil stabilnosti bančnega sektorja.

BEOGRAD > "Položaji vseh klientov niso enaki, niti niso enaki položaji vseh bank. Razlike so tako velike, da mora rešitev v pogovoru z banko vsak klient poiskati individualno. Banke so pripravljene prevzeti del stroškov, ki jih bodo prinesle te rešitve," je Pitić pojasnil po sestanku upravnega odpora združenja.

Po njegovih besedah pa je treba vedno, ko pride do tovrstnih dogodkov, spoštovati dva principa: enako obravnavo vseh komitentov na trgu in oceno tveganja.

Ob tem je spomnil, da so bili modeli lažjega odplačevanja kreditov v frankih na voljo že v preteklosti, ko je prišlo do podobnih pretresov, in da so banke, da bi klientom pomagale odplačati mesečne obroke, že takrat prevzele del stroškov.

Komitentom so tako že nekaj časa na voljo konverzija posojil iz frankov v evre, podaljšanje rokov odplačila kredita in odlog odplačila glavnice, je nanizal.

"Doslej je bil odziv zelo majhen in ta priložnost je, žal, zamujena. Zdaj kliente, ki imajo kredite v švicarskih frankih, pozivamo, da se obrnejo na svoje banke, izkoristijo vse možnosti, ki so jim na voljo, in izberejo najboljšo rešitev," je poudaril.

Pitić je izpostavil še, da bankam ni v interesu, da aktivirajo hipoteke na stanovanjske kredite. Ne zdi pa se jim sprejemljiva zamrznitev tečaja dinarja glede na frank, saj da bi to zrušilo enakopravno obravnavo ostalih klientov, ki so se zadolževali v drugih valutah.

STA


Najbolj brano