Srbska tiskovna agencija Tanjug ne obstaja več

Srbska tiskovna agencija Tanjug je po več 70 letih prenehala obstajati, danes poročajo srbski mediji. Direktorica agencije Branka Đukić je v torek obvestila člane kolektiva in predstavnike sindikata, da je Tanjug 31. oktobra uradno prenehal obstajati in je bil izbrisan iz registra podjetij.

 Srbska tiskovna agencija Tanjug je po več 70 letih prenehala 
obstajati, danes poročajo srbski mediji.
Srbska tiskovna agencija Tanjug je po več 70 letih prenehala obstajati, danes poročajo srbski mediji. 

BEOGRAD > Kot na svoji spletni strani poroča časnik Danas, bo Tanjug po neuradnih informacijah deloval samo še do konca novembra.

“Uradno nismo bili obveščeni, neuradno pa smo dobili informacijo, da je agencija Tanjug uradno prenehala obstajati in da bo zaposlenim izplačana oktobrska plača, kot tudi, da bodo vsi zaposleni dobili odpravnine po zakonu,” je za Danas povedal predsednik sindikata Tanjuga Marko Dragišić in dodal, da bo približno 180 napotenih na zavod za zaposlovanje.

Na vprašanje, ali držijo informacije, da bo z delom začela nova agencija pri srbski vladi z veliko manj zaposlenimi, je Dragišić odgovoril, da takšne informacije nima, je pa izvedel, da naj bi vlada na seji razpravljala o Tanjugu.

Na srbskem ministrstvu za kulturo in informiranje niso odgovorili na vprašanje Danasa, kdo je sprejel odločitev o ukinitvi Tanjuga in zakaj niso zaposlenim ponudili brezplačnih delnic, kot je to predvideno v zakonu za vse državne medije, za katere v postopku privatizacije ne bo interesa kupcev.

Združenje novinarjev Srbije (UNS) je v torek izrazilo osuplost, ker zaposlenim v Tanjugu kot tudi v drugih medijih niso omogočili uveljavitve pravice do brezplačnih delnic. Po razlagi, ki jo je UNS neuradno dobil od vlade, je s koncem veljavnosti zakona o Tanjugu 31. oktobra opolnoči formalno-pravno prenehala obstajati nacionalna tiskovna agencija kot tudi vse pravice do prenosa kapitala brez nadomestila, do katere so imeli do takrat pravico zaposleni.

Tanjug oziroma Telegrafska agencija nove Jugoslavije je bil ustanovljen novembra 1943 z namenom obveščanja jugoslovanske in tuje javnosti o protifašističnem boju in narodnoosvobodilnem gibanju na območju Jugoslavije. Od leta 1992 je bil Tanjug tiskovna agencija Zvezne republike Jugoslavije, od leta 2003 tiskovna agencija državne skupnosti Srbije in Črne gore, od leta 2006 pa nacionalna tiskovna agencija Srbije.

STA


Najbolj brano