Srbiji in Makedoniji finančna pomoč za obvladovanje migrantske krize

Srbija in Evropska razvojna banka sta v četrtek v Parizu podpisali dogovor, s katerim bo država prejela 755.000 evrov v obliki pomoči za migrante. EU pa je Makedoniji zagotovila 14 milijonov evrov za soočanje z begunsko krizo, poroča makedonska tiskovna agencija MIA.

Fotografija je simbolična. Foto: Wikipedia
Fotografija je simbolična. Foto: Wikipedia

PARIZ, GEVGELIJA> Srbski premier Aleksandar Vučić in guverner Evropske razvojne banke Rolf Wenzel sta v Parizu podpisala dogovor o pomoči za Srbijo. Gre za nadaljevanje 2,5 milijonske pomoči, ki jo je banka že izvedla, in napoved nadaljnje pomoči srbski vladi pri zagotavljanju sredstev za migrante in domače prebivalstvo.

Kot je v sporočilu še navedla srbska vlada, bo Srbija kmalu pospešila izvajanje regionalnega programa, namenjenega reševanju problematike namestitve beguncev in notranje razseljenih oseb na srbskem ozemlju.

Veleposlanik EU v Makedoniji, bivši slovenski zunanji minister Samuel Žbogar je danes obiskal sprejemni center za begunce v Gevgeliji. Dejal je, da so se države EU hitro odzvale na makedonsko prošnjo za pomoč pri upravljanju z migrantsko krizo. “Vaši policiji pri zagotavljanju varnosti na meji trenutno pomaga 166 tujih policistov,” je izpostavil Žbogar.

Razmere v sprejemno-tranzitnem centru je ocenil kot “pod nadzorom” in pojasnil, da so evropska sredstva porabili za prehrano ter stroške prevoza in namestitve tujih policistov, poleg tega pa tudi za nakup opreme za nadzor meje in registracijo migrantov.

“Dobil sem vtis, da je evropska pomoč zadostna, a bomo kot partnerji stalno razpravljali o nadaljnjih potrebah in nadaljevali s pomočjo Makedoniji,” je poudaril Žbogar in dodal, da migrantska kriza ostaja glavna prioriteta EU.

STA


Najbolj brano