Srbija razmišlja o uvedbi vinjet

Srbija razmišlja o uvedbi vinjetnega sistema. To je ta teden povedala srbska ministrica za promet, gradbeništvo in infrastrukturo Zorana Mihajlović. Ideja je, da plačilo cestnine na avtocestah zamenjajo vinjete, te pa bi uvedli tudi za hitre ceste. To bi se lahko zgodilo v prihodnjih šestih do osmih mesecih.

Srbija razmišlja o uvedbi vinjetnega sistema Foto: Lori Ferko
Srbija razmišlja o uvedbi vinjetnega sistema Foto: Lori Ferko

BEOGRAD > Po poročanju srbskih medijev je Zorana Mihajlović dejala, da bi vinjete prispevale k zmanjšanju gneče na avtocestah, omogočile pa bi tudi boljši nadzor denarja za vzdrževanje cest.

Do konca januarja bodo po njenih napovedih končane finančne analize. Cene vinjet bi bile podobne tistim v Sloveniji in na Madžarskem. Letna vinjeta za osebna vozila bi po pričakovanjih medijev stala 65 evrov, medtem ko bi vozniki tovornjakov s pomočjo satelitskega nadzora plačevali uporabo avtocest po prevoženem kilometru.

Srbija si obeta do 300 milijonov evrov prihodkov iz vinjet letno, medtem ko na račun cestnin zdaj zasluži 150 milijonov evrov. Večji prihodki bi omogočili več investicij v cestno infrastrukturo in vzdrževanje.

STA


Najbolj brano