Srbija poziva Madžarsko k vnovičnemu odprtju meja za migrante

Srbski minister za delo, zaposlovanje in socialno politiko Aleksandar Vulin je danes Madžarsko pozval k vnovičnemu odprtju svojih meja za stotine migrantov, ki želijo v Zahodno Evropo. Srbski zunanji minister Ivica Dačić pa je kot nesprejemljivo ocenil vračanje migrantov v Srbijo ter dodal, da države schengna Srbiji povzročajo težave.

Srbski minister za delo, zaposlovanje in socialno politiko 
Aleksandar Vulin je danes Madžarsko pozval k vnovičnemu 
odprtju svojih meja za stotine migrantov, ki želijo v Zahodno 
Evropo.
Srbski minister za delo, zaposlovanje in socialno politiko Aleksandar Vulin je danes Madžarsko pozval k vnovičnemu odprtju svojih meja za stotine migrantov, ki želijo v Zahodno Evropo. 

BEOGRAD > “Pozivam Madžarsko, da spet odpre svoje meje za migrante, vsaj za ženske in otroke,” je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal Aleksandar Vulin na mejnem prehodu Horgoš, kjer na ponovno odprtje meje čakalo približno sto beguncev.

Vulin je danes prav tako izjavil, da madžarska vlada ni obvestila vlade Srbije, kaj vse se bo zgodilo po današnji uvedbi ostrejše zakonodaje glede prestopov meje.

“Nihče ni računal na to, da bo velik del ljudi ostal ujet na nikogaršnji zemlji,” je dejal Vulin med obiskom mejnega prehoda v Horgošu, kjer so ustavili promet, potem ko je Madžarska prekinila glavno pot v Evropo za migrante po kopnem.

Vulin je obenem dejal, da ni vedel, da bo ustavljen promet na mejnima prehodoma Horgoš in Bački Vinogradi, ter opozoril, da se lahko situacija izmakne nadzoru. Obenem je izrazil upanje, da bo Madžarska vendarle odprla svoje meje.

Srbska policija je istočasno zaprla del poti Horgoš - Röszke, kjer kolona več sto migrantov skuša priti do drugih prehodov.

Sicer pa je Vulin še napovedal, da bodo na srbsko-madžarski meji, 200 metrov od glavnega mejnega prehoda Horgoš, “zelo hitro” odprli center za registracijo beguncev.

Srbski zunanji minister Ivica Dačić pa je med drugim še dejal, da Srbija ni zbirni center ter dodal, da Srbija želi biti “del rešitve, ne pa kolateralna škoda”. Srbija se po njegovih besedah ne more sama boriti z migrantsko krizo, napovedal pa je tudi pogovore z Brusljem v naslednjih dneh.

Izpostavil je še, da je Srbija, ki ni članica EU, “obtičala med dvema deloma EU, ki ne sodelujeta in ki imata različne politike,” še poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

STA


Najbolj brano