Srbija ne namerava okrepiti zmogljivosti za sprejem beguncev

Srbski minister za delo Aleksandar Vulin je danes izjavil, da Srbija ne namerava povečati kapacitet za sprejem beguncev in migrantov, kljub temu, da je za njihovo oskrbo dobila še nekaj več kot šest milijonov evrov od Evropske unije. Potrdil je, da v Srbijo dnevno prihaja približno 100 beguncev in migrantov.

Aleksandar Vulin Foto: Wikipedia/ Medija Centar Beograd
Aleksandar Vulin Foto: Wikipedia/ Medija Centar Beograd

BEOGRAD > “Prejeli bomo dodatna sredstva. Dobili smo še več kot šest milijonov evrov, kar bo pomenilo, da bomo do konca leta lahko zadovoljili potrebe migrantov, ne da bi ogrožali državni proračun,” je dejal Aleksandar Vulin za srbsko televizijo po pogovorih z evropskimi uradniki v Bruslju.

Kot je dodal, dodaten denar potrebujejo za oskrbo prebežnikov pozimi in to ne pomeni, da bodo povečali kapacitete begunskih centrov, v katerih je približno 6000 prebežnikov.

Izpostavil je, da lahko zaenkrat obvladujejo razmere, saj dnevno v državo pride približno 100 migrantov in beguncev, iz države pa jih odide 30.

Pojasnil je še, da so dodaten denar dobili v pogajanjih z EU na podlagi položaja in okoliščin, v katerih se Srbija nahaja, ker Beograd nima pravice do denarja iz namenskih skladov, tako kot jo imajo članice unije.

Napovedal je še, da bo tudi Srbija “zelo verjetno” del pogodbe, ki jo EU namerava doseči z oblastmi v Afganistanu in morebitno v Pakistanu o vrnitvi državljanov teh držav, iz katerih v zadnjem času prihaja največ ekonomskih migrantov v Evropo.

Potrdil je tudi, da bo Srbija iz proračuna zagotovila plače za ljudi, ki so skrbijo za migrante in begunce.

STA


Najbolj brano