Srbija in Rusija podpisali pogodbo o Južnem toku

Srbija in Rusija sta danes v okviru dvodnevnega obiska srbskega premiera Aleksandra Vučića v Moskvi podpisali pogodbo za gradnjo srbskega dela plinovoda Južni tok. Z izgradnjo plinovoda, ki ga bo gradila hčerinska družba ruskega Gazproma Centrgaz, bi Srbija lahko postala regijsko energetsko središče.

 Foto: Reuters
Foto: Reuters

MOSKVA > Vučić se je danes v Moskvi sestal z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom, že v ponedeljek pa je tudi o Južnem toku govoril s svojim kolegom Dmitirijem Medvedjevom.

Srbija lahko postane regijsko energetsko središče z dvema podaljškoma plinovoda; enim do Republike Srbske in Hrvaške ter morebitnim drugim podaljškom do Makedonije. "Srbsko vodstvo je podprlo idejo o statusu regijskega energetskega središča," je v izjavi zapisal uradni Kremelj.

Prvi korak pri srbskem delu Južnega toka je bil storjen 24. novembra lani v Šajkašu, sicer pa je pogodbe o sodelovanju Gazprom doslej podpisal že z Bolgarijo, Madžarsko, Grčijo, Slovenijo, Hrvaško in Avstrijo.

Po Vučićevih besedah so bila v okviru dvodnevnih pogovorov v Moskvi razčiščena vsa odprta vprašanja glede Južnega toka. Strani sta se dogovorili, da bodo srbska podjetja kot podizvajalci na plinovodu izvedla približno 50 odstotkov del, tako da bodo imeli približno 350 milijonov evrov zaslužka. "Upamo, da bodo naša podjetja sposobna za ta posel," je še dejal srbski premier.

Prav tako je dejal, da je zaprosil za nižjo ceno plina za velika srbska podjetja, in da se o tem še pogajajo. "Sem zelo optimističen, saj je Putin dal jasna in zelo nedvoumna navodila, da se s Srbijo resno dela in da se Srbiji pomaga," je še pristavil.

Vučić, ki je zelo zadovoljen s svojim dvodnevnim obiskom v Moskvi, je danes še dejal, da bo ruski predsednik še pred koncem leta obiskal Beograd, kar po njegovih besedah kaže na "medsebojno spoštovanje".

STA


Najbolj brano