Srbija in Makedonija omejili vstop beguncev

Srbija in Makedonija sta začeli omejevati vstop beguncem na svojih mejah, je danes sporočila tiskovna predstavnica Visokega komisariata ZN za begunce Melita Šunjić. Srbija od srede popoldne dovoli v državo vstop samo beguncem iz Sirije, Afganistana in Iraka, ostale zavrača kot ekonomske migrante.

Srbski notranji minister Nebojša Stefanović je že v sredo 
napovedal  ukrepe, potem ko je po njegovih besedah Slovenija začela na meji s Hrvaško v sredo zavračati prve 
skupine migrantov.  Foto: Leo Caharija
Srbski notranji minister Nebojša Stefanović je že v sredo napovedal ukrepe, potem ko je po njegovih besedah Slovenija začela na meji s Hrvaško v sredo zavračati prve skupine migrantov.  Foto: Leo Caharija

BEOGRAD > Makedonija po besedah Melite Šunjić omejuje vstop beguncem iz nekaterih držav, kot so Libija, Maroko, Pakistan, Šrilanka in Sudan, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Srbski notranji minister Nebojša Stefanović je že v sredo napovedal ukrepe, potem ko je po njegovih besedah Slovenija začela na meji s Hrvaško v sredo zavračati prve skupine migrantov. Begunci iz Sirije in Afganistana lahko prečkajo mejo, migrante iz afriških držav pa naj bi po njegovih besedah vrnili nazaj na Hrvaško, je poročala srbska tiskovna agencija Tanjug.

Makedonija naj bi na meji z Grčijo že postavljala ograjo

Makedonija naj bi na meji z Grčijo že začela prva dela za postavitev žične ograje, danes poročajo grški mediji. Časnik Kathimerini je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa objavil fotografije postavljanja ograje.

Makedonski svet za nacionalno varnost je že prejšnji teden vojski odredil, naj začne priprave za postavljanje žične ograje. Bodečo žico naj bi za zdaj postavljali na približno dva kilometrov dolgem odseku meje, navajajo grški mediji. Videti naj bi bilo tudi bagre, stali naj bi že prvi količki za oporo žici, še povzema dpa.

Nemir med zavrnjenimi migranti

Makedonske oblasti tako kot srbske od danes v državo spuščajo le še begunce iz Sirije, Iraka in Afganistana, je sporočil Visoki komisariat ZN za begunce. Zaradi tega naj bi med preostalimi migranti vladal nemir. Grško-makedonsko mejo naj bi samo v minulih treh dneh doseglo 17.000 migrantov.

Medtem pa prek vzhodnega Egejskega morja v Grčijo še naprej prihajajo množice beguncev in migrantov. V pristanišče v Pireju so danes trije trajekti pripeljali približno 3350 beguncev, je sporočila grška obalna straža. Večina namerava nadaljevati pot proti zahodni in severni Evropi.

STA


Najbolj brano