Srbija: Parlamentarni prag prestopilo sedem strank in koalicij

Na nedeljskih predčasnih parlamentarnih volitvah v Srbiji je petodstotni prag za vstop v narodno skupščino prestopilo sedem strank. Po preštetih glasovih s 97,46 odstotka volišč je koalicija pod vodstvom Srbske napredne stranke (SNS) premierja Aleksandra Vučića prejela 48,25 odstotka glasov, je objavila volilna komisija.

Parlamentarni prag v Srbiji je prestopilo sedem strank in 
koalicij. Foto: Wikipedia
Parlamentarni prag v Srbiji je prestopilo sedem strank in koalicij. Foto: Wikipedia

BEOGRAD > V parlament so se uvrstili še socialisti (SPS) zunanjega ministra Ivice Dačića z 11,01 odstotka, Srbska radikalna stranka (SRS) Vojislava Šešlja z 8,05 odstotka, koalicija okoli Demokratske stranke (DS) s 6,05 odstotka, gibanje Dovolj je bilo s 5,99 odstotka, koalicija SDS-LDP-LSV s 5,03 odstotka ter koalicija DSS in stranke Vrata s petimi odstotki, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Volilna udeležba je bila okoli 56 odstotkov in je bila nekaj višja kot na volitvah pred dvema letoma.

Direktor agencije IPSOS Strategic Marketing Srđan Bogosavljević je ocenil, da bi lahko Vučićeva SNS glede na dosedanje rezultate sama oblikovala vlada, ker bo z rezultatom nad 48 odstotkov po proporcionalnem volilnem sistemu dobila več kot 126 mandatov, torej več kot polovico sedežev v 250-članski skupščini.

Omenil je tudi možnost, da bi po preštetju vseh glasov dveh koaliciji, SDS-LSV-LDP in DSS-Vrata, ki sta na robu parlamentarnega praga, lahko padli pod njega in ne bi vstopili v parlament.

“Naprednjaki in njihovi partnerji imajo po do zdaj preštetih glasovih udobno parlamentarno večino in stvar taktične politične ocene je, ali bodo še koga povabili v koalicijo, ko bodo oblikovali vlado,” je za RTS povedal Bogosavljević.

Premier Vučić je v nedeljo zvečer ob razglasitvi volilne zmage dejal, da se bo trudil, da bo predsednik vlade vseh državljanov Srbije. Poudaril je, da je zmaga SNS zgodovinska ter da so se “državljani odločili za prihodnost in ne za preteklost in čase sporov, roparske privatizacije in korupcije”. Ocenil je, da so bile tokratne volitve najbolj mirne in z najmanj nepravilnostmi v zadnjih 25 letih.

Opozicija se z njim ne strinja in trdi, da so volitve, od predvolilne kampanje do štetja glasov, zaznamovale številne nepravilnosti in zlorabe. Predstavniki koalicij SDS-LSV-LDP, DSS-Vrata, gibanja Dovolj je bilo in DS so že v nedeljo zvečer izrazili dvom v regularnost volitev rekoč, da je velika sramota, da v 21. stoletju štiri ure po zaprtju volišč še niso znani preliminarni izidi volitev.

Analitiki so v prvih komentarjih poudarili, da so se nepravilnosti dogajale, vendar pa ne morejo odločilno vplivati na razdelitev poslanskih mandatov, povzema hrvaška tiskovna agencija Hina.

STA


Najbolj brano