Srbija s pomočjo Frontexa krepi varovanje svojih meja

Srbski minister za notranje zadeve Nebojša Stefanović je danes sporočil, da bo odslej pri varovanju srbske meje z Bolgarijo sodelovalo tudi 50 pripadnikov evropske agencije za zunanje meje Frontex. Že minuli teden je na mejo, prek katere v Srbijo pride največ nezakonitih migrantov, prišlo 20 madžarskih policistov.

Fotografija je simbolična. Foto: Wikipedia
Fotografija je simbolična. Foto: Wikipedia

BEOGRAD > Kot poroča nemška tiskovna agencija dpa, se je danes proti Srbiji in Makedoniji odpravilo tudi 55 čeških policistov. “Nezakonite migracije so poslabšale varnostne razmere v Evropi,” je ob odhodu dejal vodja češke policije Tomas Tuhy. Češka se je sicer skupaj z Madžarsko, Poljsko in Slovaško zavzela za trajno zaprtje balkanske begunske poti, ki so jo zaprli marca letos.

Srbija je sicer varovanje na mejah z Bolgarijo in Makedonijo okrepila že sredi julija, ko so tja namestili mešane ekipe vojakov in policistov, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Po besedah srbskega notranjega ministra se je po uveljavitvi sporazuma med EU in Turčijo o upravljanju migracijskih tokov število prihodov migrantov zmanjšalo. Vendar pa se je zmanjšalo tudi število tistih, ki zapustijo državo. Madžarska namreč na dveh mejnih prehodih sprejema le po 30 migrantov na dan.

Po navedbah Nebojše Stefanovića navedbah so sicer letos v Srbiji registrirali skoraj 108.000 beguncev, še dodatnih 23.000 pa so jih prijeli pri nezakonitem prehodu meje. V begunskih centrih, ki so prepolni, je trenutno 7000 beguncev, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

STA


Najbolj brano