Srbi letno dobijo 2,6 milijarde evrov od sorodnikov iz tujine

Srbski državljani so v letu 2014 prejeli približno 2,6 milijarde evrov od sorodnikov in prijateljev iz tujine. Po ocenah Svetovne banke približno 800.000 ljudi v Srbiji dobiva finančno pomoč od sorodnikov, ki delajo v tujini.

Fotografija je simbolična. Foto: STA
Fotografija je simbolična. Foto: STA

BEOGRAD > V povprečju vsaka družina 15 odstotkov svoje porabe financira z denarjem, ki pride iz tujine. V letošnjem letu je viden porast prejetega denarja iz tujine za najmanj 12 odstotkov. Strokovnjaki rast tolmačijo kot pozitivno posledico okrevanja svetovnega gospodarstva. Od leta 2001 se je v Srbijo steklo približno 27 milijard evrov.

Svetovna banka ocenjuje, da vsak prebivalec Srbije prejema 13. plačo, a ne od delodajalca, ampak od sorodnikov iz tujine. Mesečno vsak Srb dobi približno 400 evrov iz tujine. Približno dve tretjini denarja prispe iz Nemčije, Avstrije, Švice in Francije. Več kot polovica tega denarja v Srbijo pride "iz roke v roko" od prijateljev in sorodnikov.

Strokovnjak Svetovne banke Lazar Šestović poudarja, da se denar iz tujine v Srbiji ne uporablja za investicije, ampak za dnevno potrošnjo in plačevanje računov. Razlika je vidna pri Albaniji in Romuniji, kjer se denar, ki ga pošiljajo sorodniki iz tujine, uporabi za ustanavljanje malih in srednje velikih podjetij.

STA


Najbolj brano