Sprti libijski strani podpisali mirovni dogovor

Sprti libijski politični strani sta danes po dolgem odlašanju vendarle podpisali od Združenih narodov podprt dogovor, ki bi dokončal politični razkol v Libiji. Predstavniki rivalskih libijskih parlamentov so danes v Maroku ob prisotnosti posebnega odposlanca ZN za Libijo Martina Koblerja podpisali dogovor.

 Predstavniki rivalskih libijskih parlamentov so danes v Maroku (na fotografiji) ob prisotnosti posebnega odposlanca ZN 
za Libijo Martina Koblerja podpisali dogovor. Foto: Wikipedia
Predstavniki rivalskih libijskih parlamentov so danes v Maroku (na fotografiji) ob prisotnosti posebnega odposlanca ZN za Libijo Martina Koblerja podpisali dogovor. Foto: Wikipedia

RABAT > “Danes je zgodovinski dan za Libijo,” je Martin Kobler po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dejal ob podpisu dogovora.

Dokument poziva k oblikovanju vlade narodne enotnosti. Na podlagi sporazuma bi Libiji prehodno vladal devetčlanski predsedniški odbor, ki bi ga sestavljal predsednik vlade, pet namestnikov in trije ministri. Dogovor so sklenili po skoraj letu dni pogajanj v Maroku pod okriljem ZN.

Libija je po strmoglavljenju voditelja Moamerja Gadafija s pomočjo zahodnih sil leta 2011 padla v kaos, saj sta se dve vladi borili za oblasti, številne oborožene skupine pa za nadzor nad bogatimi energetskimi viri v državi.

Vojaško zavezništvo, v katerem so bili tudi islamisti, je avgusta 2014 zasedlo Tripoli, vzpostavilo svojo vlado in parlament ter prisililo mednarodno priznane oblasti k begu na vzhod države.

STA


Najbolj brano