Sporna danska azilna zakonodaja bo najverjetneje potrjena

Danski parlament je danes v drugem branju potrdil strožja azilna pravila, ki med drugim predvidevajo zasego dragocenosti prosilcev za azil ter otežujejo združevanje družin in pridobitev stalnega bivališča. Glasovanje o novi zakonodaji, ki je tarča kritik organizacij za človekove pravice, je predvideno prihodnji torek.

Fotografija je simbolična. Foto: STA
Fotografija je simbolična. Foto: STA

KOEBENHAVN > Nova zakonodaja bo danskim oblastem omogočala, da migrante preiščejo in jim zasežejo gotovino nad 10.000 kronami oz. 1340 evri, prav tako pa posamezne dragocene predmete, vredne več kot 10.000 kron. Poročni prstani in drugi predmeti s sentimentalno vrednostjo so izvzeti iz tega ukrepa.

Nova azilna pravila predvidevajo tudi podaljšanje obdobja za združevanje družin za nekatere prosilce za azil za do tri leta. Prosilcem bo tudi otežen postopek pridobivanja stalnega bivališča, skrajšali pa jim bodo tudi obdobje veljavnosti dovoljenja za začasno bivališče.

Parlament v Koebenhavnu bo o strožji azilni zakonodaji glasoval prihodnji torek, a glede na to, da v današnjem drugem branju na zakonodajni predlog praktično ni bilo pripomb, je pričakovati, da bodo poslanci novo zakonodajo potrdili z veliko večino.

O novi danski zakonodaji je danes razpravljal tudi Svet ZN za človekove pravice v švicarski Ženevi. Večina od diplomatov iz 87 držav, ki so sodelovali v razpravi, je izrazila zaskrbljenost zaradi novih pravil. Še posebej so bili kritični do načrtovane zasege dragocenosti prosilcev za azil.

Danski zunanji minister Kristian Jensen je poudaril, da je nova zakonodaja tarča kritik zaradi "velikega nesporazuma. Danska kot država blaginje temelji na zelo preprostem načelu, da bo država plačevala za tiste, ki ne morejo poskrbeti zase, ne za tiste, ki so sposobni," je dejal pred Svetom ZN za človekove pravice in dodal, da to velja tako za danske državljane kot tudi za prosilce za azil.

Številni so bili tudi kritični do vse več ksenofobnih in rasističnih izjav na Danskem. Jensen je v odgovoru na tovrstne očitke izpostavil, da Danska tako doma kot v tujini zagovarja spoštovanje človekovih pravic, da pa mora zaradi velikega pritoka beguncev izboljšati vključevanje beguncev v družbo.

"Treba se je soočiti z nesorazmerji, saj ta spodbujajo občutek izključenosti in ustvarjajo plodna tla za radikalizacijo, diskriminacijo in zločine iz sovraštva," je dejal. "Ta začarani krog moramo prekiniti in to bo prednostna naloga moje vlade," je dodal.

Na Danskem, kjer živi 5,6 milijona ljudi, so lani prejeli 21.000 prošenj za azil.

STA


Najbolj brano