Sporazum med EU in Turčijo o ponovnem sprejemu od danes v celoti v veljavi

Z današnjim dnem začenja v celoti veljati sporazum med EU in Turčijo o ponovnem sprejemu oseb. Veljati namreč začnejo določbe o vračanju državljanov tretjih držav v Turčijo, ki doslej v sporazumu niso bile uveljavljene. To bo obenem omogočilo vračanje nezakonitih migrantov iz držav članic unije v Turčijo.

Z današnjim dnem začenja v celoti veljati sporazum med EU 
in Turčijo o ponovnem sprejemu oseb. Foto: STA
Z današnjim dnem začenja v celoti veljati sporazum med EU in Turčijo o ponovnem sprejemu oseb. Foto: STA

BRUSELJ > Sporazum med EU in Turčijo o ponovnem sprejemu je bil podpisan decembra 2013, v veljavo pa je stopil oktobra 2014. Doslej je veljal zgolj za turške državljane, odslej pa se bo nanašal tudi na državljane tretjih držav.

Sprva je bilo predvideno, da bo sporazum v celoti začel veljati 1. oktobra 2017, a sta strani dosegli dogovor, da se začetek veljavnosti določb o ponovnem sprejemu državljanov tretjih držav prestavi na 1. junij.

Sporazum je aktualen zlasti v luči reševanja begunske krize v Evropi, s katero se sooča predvsem Grčija. Omogočil bo namreč vračanje migrantov, ki so nezakonito vstopili v Evropo prek turškega ozemlja. Migranti, ki v Grčiji niso zaprosili za azil oziroma so bile njihove prošnje za azil zavrnjene, bodo vrnjeni turškim oblastem.

Vračanje oseb v Turčijo je doslej potekalo v okviru dvostranskega sporazuma med Grčijo in Turčijo. Sporazum med EU in Turčijo pa bo nadomestil tega kot tudi vse ostale dvostranske sporazume držav članic s Turčijo.

Sporazum med EU in Turčijo o ponovnem sprejemu je eden od pogojev za odpravo vizumske obveznosti za turške državljane. Voditelji EU in Turčije so marca dosegli dogovor o pospešitvi vizumske liberalizacije do konca junija, če bo Ankara izpolnila vseh 72 zahtevanih meril.

Evropska komisija je v začetku maja dejansko predlagala odpravo vizumske obveznosti za Turčijo, a pod pogojem, da Ankara izpolni še preostala merila. Po navedbah Bruslja jih je preostalo še pet, med temi sta ključna sprememba protiteroristične zakonodaje in uvedba biometričnih potnih listov.

STA


Najbolj brano