Spor med Ankaro in Bagdadom zaradi turških vojakov

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je danes iraškemu premierju Hajderju al Abadiju sporočil, naj se zaveda svojih omejitev. Kot je dejal, Ankara ne bo sprejemala navodil iz Bagdada glede svojih vojaških enot, nameščenih pri iraškem Mosulu.

Recep Tayyip Erdogan  Foto: STA
Recep Tayyip Erdogan  Foto: STA

ISTANBUL > Turčija ima v Iraku približno 2000 vojakov, od tega jih je 500 nameščenih v bazi v Bašiki na severu Iraka, kjer urijo lokalne borce, ki se bodo pridružili bitki za ponovno zavzetje Mosula iz rok džihadistov Islamske države. Oblasti v Bagdadu vztrajajo, da so turški vojaki tam brez njihovega dovoljenja.

“Zdaj on (Abadi) pravi, umaknite se od tam,” je dejal Recep Tayyip Erdogan v govoru v Istanbulu. “Turška vojska ni izgubila svojega položaja, da bi sprejemala navodila od vas.”

“Vi niste na moji ravni, vi niste v mojem rangu, vi nimate mojega kalibra, vi nimate enakih kvalitet kot jaz,” je Erdogan sporočil iraškemu premierju.

Hajder al Abadi, ki je Turčijo pozval, naj umakne svoje vojake iz Iraka, mu je odgovoril sarkastično. “Seveda vam nismo enaki. Mi bomo osvobodili svojo deželo z odločenostjo naših mož, ne preko Skypa,” je dejal Abadi, s čimer je meril na Erdoganov klic na televizijsko postajo med julijskim poskusom državnega udara v Turčiji.

Abadijev tiskovni predstavnik je dejal, da Erdogan s svojimi izjavami priliva olje na ogenj in da si Ankara očitno ne želi rešiti spora. S turškim odgovorom je pravno in varnostno vprašanje postalo problem osebne narave, je dodal.

STA


Najbolj brano