Spopadi s policijo ob odstranjevanju migrantov iz šole v Parizu

Francoska policija je danes vstopila v poslopje liceja v gradnji na severovzhodu Pariza, ki ga je pred dnevi zasedlo več deset migrantov. Evakuacijo migrantov so spremljali protesti, prišlo je tudi do nasilja, policija je uporabila solzivec.

Fotografija je simbolična.
Fotografija je simbolična. 

PARIZ > Okoli 150 migrantov, večinoma Afganistancev, Jemencev, Sudancev, Eritrejcev in Somalcev, je 21. oziroma 22. aprila zasedlo del šole, ki jo trenutno obnavljajo in je bila zaradi tega prazna. Davi je bilo po navedbah aktivistov iz mreže za podporo migrantom v poslopju že okoli 300 ljudi, med njimi več žensk z otroki in dve nosečnici, pa tudi invalidi.

Ob prihodu policije v zgodnjih jutranjih urah so protestniki, nekateri zamaskirani, okoli šole sklenili človeško verigo in z njo skušali ustaviti varnostne sile. Da bi razgnali množico, so policisti uporabili solzivec, protestniki pa so na to odgovorili z metanjem različnim predmetov in vzkliki “Vsi sovražijo policijo”, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Varnostne sile so zaradi izgredov v poslopje vstopile skozi drug vhod, pri čemer so morale na silo odpreti železna vrata ter odstraniti stole in mize, s katerimi so bila vrata zablokirana. Kam bodo migrante preselili, ni jasno. Ti so v šolo prišli iz divjega tabora pod postajo pariške podzemne železnice Stalingrad, v katerem se je gnetlo več sto ljudi.

Francoska policija je tokrat že drugič v tednu dni ukrepala proti migrantom. V ponedeljek je izpraznila omenjeno improvizirano taborišče, in sicer že tretjič v dveh mesecih, pri tem je kakih 1600 prišlekov odpeljala v nek sprejemni center.

Protestniki, ki so spremljali današnjo izpraznitev liceja, so prepričani, da je policija uporabila neupravičeno silo. “Šola je prazna in nima nobenega namena. Tem ljudem bi bilo tukaj bolje kot na cesti,” je komentiral član levičarske Leve stranke Eric Coquerel, ki se je udeležil protesta.

STA


Najbolj brano