Spopadi na območju sirskega Alepa v beg pognali 50.000 ljudi

Najnovejši srditi spopadi v sirski provinci Alep so po ocenah Mednarodnega odbora Rdečega križa (ICRC) z domov pregnali okoli 50.000 ljudi. Poleg tega so prekinjene pomembne humanitarne oskrbovalne poti, je v sredo zvečer v Ženevi sporočil ICRC, ki poskuša tem pregnanim dostaviti vodo, hrano in medicinsko pomoč.

Damask Foto: Wikipedia
Damask Foto: Wikipedia

ŽENEVA > Vodja sirske delegacije ICRC Marianne Gasser je dejala, da so spopadi prebivalstvo zelo prizadeli. Poleg tega so temperature na območju zelo nizke, ljudje pa poskušajo brez zaščite, vode ali hrane preživeti zelo nevarne razmere. V preteklih dneh je humanitarcem v nemirni provinci Alep uspelo razdeliti hrano za približno 10.000 družin.

Več deset tisoč ljudi je pobegnilo proti meji s Turčijo, a jim turške oblasti ne dovolijo vstopa v državo in so zato obtičali na sirsko-turški meji. Množičen beg z območja Alepa je sprožila ofenziva sirskih vladnih sil ob pomoči ruskih zračnih napadov, s katero želijo pregnati uporniške sile. Vladne sile so pri tem zabeležile že vrsto uspehov, o uspešnih operacijah pa s severa Sirije poročajo tudi kurdske sile.

Kurdski borci so ob pomoči zavezniških arabskih skupin od rivalskih islamističnih in drugih borcev čez noč zavzeli strateško zračno bazo Minigh in bližnje mesto, ki ležita severno od Alepa, je danes sporočil nevladni Sirski observatorij za človekove pravice.

Vodja observatorija Rami Abdel Rahman je povedal, da so islamistični borci z najnovejšim porazom izgubili edino vojaško letališče, ki so ga nadzorovali v provinci Alep.

STA


Najbolj brano