Španskemu gospodarstvu se obeta 2,4-odstotna rast

Špansko gospodarstvo, četrto največje v območju evra, bo v letošnjem letu raslo po 2,4-odstotni stopnji, je danes napovedal španski premier Mariano Rajoy. S tem je Rajoy dvignil prejšnjo napoved vlade, ki je govorila o dvoodstotni rasti, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Španski premier Mariano Rajoy Foto: Wikipedia
Španski premier Mariano Rajoy Foto: Wikipedia

MADRID > “S to napovedjo smo očitno v položaju, ko lahko v letošnjem letu ustvarimo več kot 500.000 novih delovnih mest,” je v letnem nagovoru v španskem parlamentu poudaril Mariano Rajoy.

Špansko gospodarstvo je lani zabeležilo 1,4-odstotno rast, predvsem na račun krepitve domačega povpraševanja, poslovnih investicij in okrevanja v gradbenem sektorju. S tem je država zabeležila celoletno gospodarsko rast prvič po letu 2008, ko je v državi počil nepremičninski balon.

Na tisoče podjetij je končalo v stečaju, vsak četrti delavec pa se je znašel na cesti. Stopnja brezposelnosti se sedaj počasi znižuje, a je bila konec lanskega leta še vedno trmasto visoko, pri 23,7 odstotka. To je druga najvišja stopnja brezposelnosti v območju evra, višjo ima le Grčija.

Rajoy nbapovedal številne socialne reforme

Rajoy je v nagovoru ocenil tudi, da je Španija najhujše trenutke krize že prebrodila. Po njegovem je v prihodnjih letih realno lahko pričakovati tri milijone novih delovnih mest.

Sicer pa je nastopil čas za izboljšanje položaja državljanov, je menil premier in napovedal vrsto socialnih reform. Med drugim namerava Madrid zmanjšati prispevke ob novih zaposlitvah, staršem samohranilcem se obetajo davčne olajšave, prav tako pa želi vlada omogočiti olajšanje vračila dolgov zadolženim družinam.

Vendar pa je Rajoy opozoril, da je socialna politika mogoča le, če je podprta z močno gospodarsko politiko. “Zelo nevarno je misliti, da lahko socialna država temelji na hipotezah ali da jo je mogoče zagotoviti z denarjem drugih,” je menil.

Leto volitev

Po mnenju premierja so varčevalne politike, ki jih je od decembra 2011 uvedla njegova vlada, pomagale znižati stroške zadolževanja Španije, na tej podlagi pa se je država tudi izognila potrebi po polni reševalni mednarodni finančni pomoči. Država si je leta 2012 namreč pri mednarodnih partnerjih zagotovila 41,4 milijarde evrov pomoči, vendar le za pomoč bančnemu sektorju.

To je bil zadnji nagovor Rajoyja v španskem parlamentu pred serijo volitev, ki se bodo začele marca z regionalnimi volitvami v Andaluziji in vrh dosegle s splošnimi volitvami konec leta. Rajoyjeva Ljudska stranka se sooča z veliko konkurenco v obliki leve stranke Podemos, ki ostro nasprotuje varčevanju. Podemos, ki obljublja boj proti korupciji in zaščito javnih storitev, je v javnomnenjskih anketah pogosto na prvem ali drugem mestu.

Španski parlament danes in v sredo opravlja razpravo o položaju v državi.

STA


Najbolj brano