Španska princesa oproščena, njen mož za šest let v zapor

Španska princesa Cristina je bila na sojenju zaradi finančnega kriminala oproščena, njen mož Inaki Urdangarin pa je bil obsojen na šest let in tri mesece zapora, poročajo španski mediji.

Inaki Urdangarin Foto: Wikipedia/Antonio Zugaldia
Inaki Urdangarin Foto: Wikipedia/Antonio Zugaldia

PALMA DE MALLORCA > Inaki Urdangarin, nekdanji profesionalni rokometaš, je bil obtožen, da je preko svoje dobrodelne organizacije Noos, ki jo je upravljal v letih 2004-2006, poneveril dobrih šest milijonov evrov javnih sredstev. Obtožen je bil tudi prevare, pranja denarja in ponarejanja dokumentov. Tožilstvo je zanj zahtevalo 19 let in pol zapora.

Starejša sestra španskega kralja Felipeja VI. Cristina je bila obtožena, da je možu pomagala pri utaji davkov. Princesa je na sodišču vztrajala, da ni bila vpletena v njegove posle.

Sodišče ji je sicer naložilo plačilo 265.000 evrov globe, ker je imela koristi od moževih kaznivih dejanj. Urdangarin bo moral plačati 512.000 evrov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Odvetnik španske princese Miquel Roca je povedal, da je princesa zadovoljna s sodbo, da pa jo žalosti zaporna kazen za svojega soproga, saj je še vedno prepričana, da je nedolžen. Dodal je, da “kazen potrjuje enakost vseh državljanov pred zakonom”.

Kraljeva družina ni komentirala sodbe, poudarili so le, da izredno spoštujejo neodvisnost sodstva.

Z besedami “nihče ni nad zakonom,” se je na sodbo odzval tiskovni predstavnik španskega premierja Mariana Rajoya.

51-letna Cristina je bila prva članica španske kraljeve družine, ki se je morala zagovarjati na sodišču. Tožilstvo je zanjo zahtevalo sedem let zapora.

Sojenje na sodišču v Palmi na Majorki je trajalo dobrih pet mesecev in se je končalo junija lani.

STA


Najbolj brano