Španska medicinska sestra prebolela ebolo

Španska medicinska sestra, ki se je kot prva oseba izven Afrike okužila s smrtonosno ebolo, je glede na zadnje teste prebolela to bolezen, so danes sporočili španski zdravniki.

 Foto: Wikipedia
Foto: Wikipedia

MADRID > Pri Teresi Romero so na začetku meseca ugotovili okužbo z ebolo, potem ko je skrbela za dva obolela španska misijonarja v madridski bolnišnici, ki sta kasneje umrla.

“Kriteriji, ki jih je postavila Svetovna zdravstvena organizacija za ozdravljenje okužbe so bili izpolnjeni. Sedaj je ozdravljena,” je poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedal Jose Ramon Arribas, vodja infekcijskega oddelka madridske bolnišnice, v kateri se Romerova zdravi.

Arribas je pojasnil, da je četrta in zadnja serija testov pokazala, da je Romerova premagala virus. A sestra bo sedaj potrebovala še več dni, da so popolnoma prebolela posledice simptomov.

Okužba Romerove z ebolo je sprožila skrbi, da bi se lahko virus razširil po Evropi. Njen soprog in še 14 drugih oseb, ki so imele pred ugotovitvijo okužbe stik z Romerovo, so še vedno na opazovanju v bolnišnici, a doslej še pri nobenem niso zabeležili simptomov okužbe.

Glede na smernice Svetovne zdravstvene organizacije pa bo treba počakati še 42 dni oziroma mora preteči dvakratna inkubacijska doba, potrebna za pojav simptomov ebole, od ozdravitve zadnjega pacienta, da lahko razglasijo, da v Španiji ni več ebole.

STA


Najbolj brano