Španija razbila mrežo za novačenje mladih bork IS

Iz Španije so danes sporočili, da so razbili spletno mrežo za novačenje mladih žensk, ki bi se v Iraku in Siriji borile na strani skrajne sunitske skupine Islamska država (IS). Pri tem so aretirali štiri osumljence, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Melilla Foto: Wikipedia
Melilla Foto: Wikipedia

MADRID > Dva osumljenca so v okviru operacije aretirali v španski enklavi Melilla, ki meji na Maroko, po enega pa v Barceloni in Gironi na severovzhodu Španije. Policija je preiskala domove vseh štirih osumljencev.

Osumljenca, ki so ju prijeli v Melilli, naj bi po navedbah španskega notranjega ministrstva ustvarila več spletnih platform za širjenje propagande za IS, ter upravljala z njimi. Še posebej naj bi se osredotočila na novačenje žensk, ki bi se po procesu indoktrinacije pridružile teroristični skupini na območjih konfliktov.

Več ljudi naj bi novačila tudi na domu, številni mladi pa so že začeli priprave za pot na vojna območja.

Eden od aretiranih je vodil spletno skupnost s propagando za IS, ki je imela več kot 1000 privržencev, med drugim v Latinski Ameriki, Belgiji, Franciji, Maroku, Savdski Arabiji, Tuniziji, Turčiji in ZDA.

Eden od aretiranih v Španiji naj bi propagando za IS širil kot samotar, drugi pa naj bi urejal in širil video posnetke za novačenje džihadistov.

Oblasti še ugotavljajo, ali so bili osumljenci povezani med seboj.

Španija je v preteklosti že razbila več podobnih mrež, še posebej v enklavah Ceuta in Melilla.STA


Najbolj brano