Sodni proces Vatileaks 2 znova preložen za nedoločen čas

V Vatikanu se je danes nadaljeval sodni proces proti peterici, obtoženi izdaje vatikanskih zaupnih dokumentov in informacij o finančni korupciji, krajah in nebrzdanem trošenju na svetem sedežu, a so ga kmalu zatem preložili. Datum nadaljevanja sojenja še ni znan.

 Foto: Tino Mamić
Foto: Tino Mamić

VATIKAN > Sodišče si bo vzelo več časa, da bi preverilo sporočila SMS, ki sta si jih pošiljala vatikanska strokovnjakinja za odnose z javnostmi Francesca Chaouqui in španski prelat Lucio Angel Vallejo Balda. Čeprav datum nadaljevanja procesa ni znan, je že jasno, da bo potekal za zaprtimi vrati.

Sodišče je odločilo, da v procesu lahko kot priče nastopijo vatikanski državni sekretar, kardinal Pietro Parolin, predsednik komisije za vatikansko banko IOR, kardinal Santos Abril Y Castello ter papežev miloščinar, poljski nadškof Konrad Krajewski, kar je zahtevala Chaouquijeva.

"Predstavljajo me kot čarovnico, a sem nedolžna," je potožila 32-letna Chaouquijeva in odločno zanikala navedbe, da je imela s 54-letnim prelatom Baldo spolne odnose. Balda je po drugi strani pred vatikanskimi državnimi tožilci priznal ljubezensko razmerje s strokovnjakinjo za odnose z javnostmi.

Tiskovni predstavnik Vatikana Federico Lombardi pa je danes zavrnil očitke, da Vatikan v procesu ne zagotavlja niti medijske svobode niti pravičnega procesa za peterico obtoženih. Kot je poudaril, je vatikansko pravosodje "resno in kompetentno" in da je "resen proces" zagotovljen.

Novinarja Gianluigi Nuzzi in Emiliano Fittipaldi sta v procesu Vatileaks 2 obtožena, ker sta v dveh knjigah objavila zaupne dokumente, ki so jima jih posredovali španski monsignor Balda, njegov italijanski pomočnik Nicola Maio in Chaouquijeva.

Novinarjema grozi do osem let zapora, preostala trojica pa bi lahko za zapahi ostala celo deset let, saj jo bremenijo ne le razkrivanja vatikanskih državnih skrivnosti, ampak tudi, da je tvorila kriminalno združbo.

STA


Najbolj brano