Sodišče v Strasbourgu poziva BiH k spremembi ustave

Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu je danes znova pozvalo oblasti v BiH k sprejemu ustavnih sprememb, ki bodo vsem državljanom omogočile kandidaturo na volitvah. V primeru Azre Zornić je zaradi diskriminacije razsodilo proti BiH, ker kot državljanka BiH ni mogla kandidirati na volitvah.

Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu je danes znova pozvalo oblasti v BiH k sprejemu ustavnih sprememb, ki bodo vsem državljanom omogočile kandidaturo na volitvah Foto: STA
Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu je danes znova pozvalo oblasti v BiH k sprejemu ustavnih sprememb, ki bodo vsem državljanom omogočile kandidaturo na volitvah Foto: STA

STRASBOURG > Tožnica Azra Zornić se je pritožila na sodišče, ker kot kandidatka Socialdemokratske stranke leta 2002 ni mogla kandidirati na volitvah v zgornji dom parlamenta - dom narodov, predstavniško telo konstitutivnih narodov -, in predsedstvo BiH. Kandidirati ni mogla, ker se ni hotela opredeliti za pripadnico enega od treh konstitutivnih narodov v državi - srbskega, hrvaškega ali bošnjaškega, kot to določa ustava. Opredelila se je kot državljanka BiH.

Sodišče je v danes objavljeni sodbi poudarilo, da gre za isti primer kot v zadevi Sejdić in Finci, torej za odrekanje pravice do kandidature zaradi porekla. V daytonskem mirovnem sporazumu zapisana ustava, s katerim se je leta 1995 končala več kot triletna vojna, namreč določa, da lahko kandidirajo samo predstavniki omenjenih konstitutivnih narodov.

V tožbi Juda Jakoba Fincija in Roma Derva Sejdića, ki iz istega razloga - ker nista pripadnike enega od konstitutivnih narodov - nista mogla kandidirati na volitvah v omenjeni telesi, je sodišče leta 2009 razsodilo, da mora BiH zagotoviti enakopravnost vseh državljanov pri uveljavljanju pravice do kandidature na volitvah. To pa terja spremembo ustave. Dogovora o ustavni reformi, s katero bi BiH to razsodbo prevedla v svoje notranje pravo, še ni, v državi pa bodo oktobra nove splošne volitve.

Sodišče v Strasbourgu je danes poudarilo, da je sodba v primeru Zornićeve neposreden rezultat tega, da oblasti v Sarajevu še niso uvedle ustavnih in zakonodajnih sprememb v skladu s sodbo Sejdić in Finci. Oblasti v BiH so pozvali k čimprejšnji in učinkoviti rešitvi problema.

Sodišče je še razsodilo, da je BiH v primeru Zornić kršila evropsko konvencijo o človekovih pravicah tudi glede pravice do svobodnih volitev, piše v danes objavljeni sodbi na spletni strani sodišča.

STA


Najbolj brano