Sodišče v Strasbourgu: Zadrževanje migrantov na Lampedusi nedopustno

Evropsko sodišče za človekove pravice je danes razsodilo proti Italiji, ker so migranti, ki prek Sredozemlja dosežejo otok Lampedusa, tam dejansko zaprti. Ker za tovrstno odvzemanje svobode ni jasne pravne podlage, je kršena pravica migrantov do varnosti in svobode, so odločili sodniki v Strasbourgu.

Evropsko sodišče za človekove pravice je  razsodilo proti 
Italiji, ker so migranti, ki prek Sredozemlja dosežejo otok 
Lampedusa, tam dejansko zaprti. Foto: STA
Evropsko sodišče za človekove pravice je razsodilo proti Italiji, ker so migranti, ki prek Sredozemlja dosežejo otok Lampedusa, tam dejansko zaprti. Foto: STA

STRASBOURG > Na evropsko sodišče so se obrnili trije Tunizijci, ki so septembra 2011 čez Sredozemsko morje pobegnili iz svoje domovine, kamor so jih nato italijanske oblasti kmalu vrnile.

Na sodišče so se obrnili tudi zaradi slabih higienskih razmer v sprejemnem centru na Lampedusi, kjer so jih zadrževali, a so sodniki razsodili, da tamkajšnjih razmer ni mogoče enačiti z nečloveškimi in torej ni bila kršena prepoved nečloveškega oziroma ponižujočega ravnanja iz Evropske konvencije o človekovih pravicah.

Tunizijci so trdili tudi, da so jih v Tunizijo vrnili brez ustreznega azilnega postopka, saj da je šlo pri njihovem izgonu za nedopustno kolektivno vračanje.

A glede na danes objavljeno sodbo prosilci za azil nimajo v vsakem primeru pravice do individualnega zaslišanja. Zadošča, da jim je omogočena predstavitev argumentov, ki jih nato oblasti preverijo, povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Sodišče je na koncu s 15 glasovi proti dvema odločilo, da mora Italija vsakemu tožniku plačati 2500 evrov odškodnine, soglasno pa ji je naložilo plačilo sodnih stroškov v višini 15.000 evrov.

STA


Najbolj brano