Sodišče v Strasbourgu: zavrnitev testa očetovstva je mogoče uporabiti kot dokaz zanj

Sodišča v Evropi imajo pravico zavrnitev genetskega testa uporabiti kot enega izmed dokazov pri prepoznavanju očetovstva, je danes razsodilo evropsko sodišče za človekove pravice, ki je presojalo primer nekega Francoza.

STRASBOURG > Na sodišče v Strasbourgu se je obrnil Francoz Christian Canonne, ki je domačemu pravosodju očital, da ga je prepoznalo za očeta in se pri tem opiralo prav na njegovo zavrnitev genetskega testa, ki ga je odredilo. Po mnenju Francoza je sodišče s tem kršilo načelo nedotakljivosti človeškega telesa.

A sodniki v Strasbourgu so v danes objavljeni sodbi poudarili, da so bile pravice Canonne v tem primeru postavljene ob bok pravicam mlade ženske, ki je zahtevala sodno prepoznavanje sorodstva. In francosko pravosodje - kot tudi pravosodja drugih evropskih držav, se lahko po mnenju sodnikov v Strasbourgu po lastni presoji odloči dati prednost pravicam mlade ženske.

Dodali so tudi, da se francosko pravosodje ni opiralo zgolj na Canonnovo zavrnitev genetskega testa. To zavrnitev je obravnavalo kot dodaten element v dokazovanju očetovstva tožnika, saj ga je dodalo k dokumentom in pričevanjem, ki so šla v isto smer, so še odločili sodniki v Strasbourgu. S tem so pritrdili francoskemu pravosodju.

STA


Najbolj brano