Sodišče v Haagu zavrnilo tožbi Hrvaške in Srbije za genocid

Meddržavno sodišče v Haagu (ICJ) je danes v celoti zavrnilo tožbi za genocid v letih 1991-1995, ki sta ju ena proti drugi vložili Hrvaška in Srbija. Kot so dejali, Hrvaška ni uspela dokazati izrecnega namena Srbije, da izvede genocid nad Hrvati, niti Srbija ni prepričala sodišča, da je Hrvaška kršila konvencijo ZN o genocidu med operacijo Nevihta.

Meddržavno sodišče v Haagu je danes v celoti zavrnilo tožbi za genocid v letih 1991-1995, ki sta ju ena proti drugi vložili Hrvaška in Srbija.  Foto: Wikipedia
Meddržavno sodišče v Haagu je danes v celoti zavrnilo tožbi za genocid v letih 1991-1995, ki sta ju ena proti drugi vložili Hrvaška in Srbija.  Foto: Wikipedia

HAAG > Hrvaška je leta 1999 vložila tožbo proti ZR Jugoslaviji zaradi genocida, protitožba Srbije je sledila leta 2010. Hrvaško tožbo je danes zavrnilo 15 od 17 sodnikov ICJ, medtem ko so srbsko zavrnili vsi člani sodnega senata.

Več kot 15 let po hrvaški tožbi je najvišje sodišče ZN danes ocenilo, da nad hrvaškim prebivalstvom med letoma 1991 in 1995 ni bil izveden genocid ter da Hrvaška leta 1995 med operacijo Nevihta ni imela namena fizično uničiti celotnega srbskega prebivalstva na območju nekdanje Republike Srbska krajina.

ICJ ocenil, da ni šlo za genocid, temveč politični načrt za nasilni pregon

ICJ je razsodil, da so srbske sile in takratna Jugoslovanska ljudska armada (JLA) nedvomno storile vojne zločine z elementi genocida nad hrvaškim prebivalstvom v različnih delih države, a specifičnega namena genocida ni ugotovil.

Sodniki so poudarili, da so bili zločini storjeni zaradi ustrahovanja hrvaškega prebivalstva in etničnega čiščenja določenih območij, ki so jih nameravali priključiti Srbiji.

Ocenili so, da ni šlo za genocid, temveč politični načrt za nasilni pregon Hrvatov in ne za njihovo fizično uničenje. Kot so pojasnili, srbska stran in JLA nista pobili vseh ujetih Hrvatov v vzhodni Slavoniji leta 1991, temveč sta jih del prepeljali v zapore v Srbiji.

ICJ je poudaril, da je treba za potrditev genocida nedvoumno dokazati zločine, ki jih določa konvencija ZN o preprečevanju in kaznovanju zločina genocida, kot tudi obstoj namena za izvedbo genocida.

Današnja razsodba je obvezujoča, dokončna in brez možnosti pritožbe

Kot je danes pojasnil predsednik ICJ Peter Tomka, je sodišče ugotovilo, da so se zgodili zločini nad Srbi med operacijo Nevihta, a niso imeli razsežnosti genocida.

Sodniki so zavrnili tudi navedbe iz srbske protitožbe, da je hrvaško vodstvo na brionskem srečanju pred Nevihto načrtovalo genocid nad Srbi med vojaško operacijo. Odhod več deset tisoč Srbov ni bil povezan z neposrednim namenom Hrvaške, da dokončno fizično uniči Srbe na območjih, na katerih so živeli pred Nevihto, so presodili.

Tomka je še dodal, da je ICJ zavrnil tudi zahteve Hrvaške, da ji Srbija plača vojno odškodnino.

Današnja razsodba je obvezujoča, dokončna in brez možnosti pritožbe.

STA


Najbolj brano