Sodišče v Egiptu razveljavilo obsodbo Mubaraka

Egiptovsko višje sodišče je danes razveljavilo obsodbo odstavljenega predsednika Hosnija Mubaraka zaradi korupcije in naložilo ponovno sojenje v tem še edinem procesu, ki je potekal proti njemu. Po napovedih bi bil zato Mubarak lahko že kmalu svoboden mož, poročajo tuje tiskovne agencije.

Egiptovsko višje sodišče je razveljavilo obsodbo odstavljenega predsednika Hosnija Mubaraka zaradi korupcije in naložilo ponovno sojenje v tem še edinem procesu, ki je potekal proti njemu. Foto: Wikipedia
Egiptovsko višje sodišče je razveljavilo obsodbo odstavljenega predsednika Hosnija Mubaraka zaradi korupcije in naložilo ponovno sojenje v tem še edinem procesu, ki je potekal proti njemu. Foto: Wikipedia

KAIRO > Hosni Mubarak ter njegova sinova Gamal in Ala so bili maja lani obsojeni zaradi poneverbe več kot 100 milijonov egiptovskih funtov (okoli 10 milijonov evrov) javnega denarja, ki da so ga porabili za gradnjo svojih zasebnih hiš. Mubarak je bil obsojen na tri leta zapora, njegova sinova pa na štiri leta. A kasacijsko sodišče v Kairu je zdaj to obsodbo razveljavilo in zahtevalo ponovitev procesa.

Novembra se je z oprostitvijo končal tudi proces proti 86-letnemu Mubaraku za odgovornost za uboj demonstrantov med vstajo leta 2011, ki je potem pripeljala do padca njegove tri desetletja dolge vladavine. Tožilstvo se je na to sodbo pritožilo, odločitev višjega sodišča pa se še čaka.

Nekdanji predsednik Egipta je trenutno v vojaški bolnišnici na jugu Kaira. Tam je bival tudi po tem, ko so ga leta 2013 na kratko izpustili iz pripora, preden so ga nato maja lani obsodili zaradi korupcije. Kot navaja nemška tiskovna agencija dpa, bi lahko v tej bolnišnici ostal tudi po današnji oprostitvi.

STA


Najbolj brano