Sodišče preložilo končno odločitev o Mursijevi smrtni obsodbi

Egiptovsko sodišče je danes preložilo končno odločitev o smrtni kazni, na katero je bil nekdanji islamistični predsednik Mohamed Mursi obsojen zaradi napadov na policijo in organizacije pobegov iz zapora v času vstaje proti Hosniju Mubaraku leta 2011. Sodišče bo tako svojo odločitev v tem primeru sporočilo 16. junija.

Mohamed Mursi Foto: Wikipedia
Mohamed Mursi Foto: Wikipedia

KAIRO > Mohameda Mursija so sredi maja v tej zadevi obsodili na smrt. V skladu z egiptovskim pravom so morali smrtno obsodbo predložiti velikemu muftiju, ki v imenu vlade interpretira islamsko pravo. Njegova vloga je posvetovalna.

S sodišča so danes sporočili, da bodo čez dva tedna odločali o smrtni obsodbi, saj morajo dokončati svoja posvetovanja o mnenju muftija, ki da so ga prejeli šele danes zjutraj. Na končno odločitev sodišča o smrtni kazni se bo še vedno moč pritožiti.

Sodišče je poleg tega razkrilo, da bo 16. junija razglasilo še sodbo proti Mursiju in 18 drugim obtoženim v primeru domnevnega vohunjenja. Že 16 posameznikov so obsodili na smrt zaradi sodelovanja s tujimi silami, med drugim s palestinskim islamističnim gibanjem Hamas in Iranom. Tudi v tem primeru Mursiju grozi smrtna kazen.

Prvi svobodno izvoljeni predsednik Egipta je bil v enem od prejšnjih sojenj že obsojen na 20-letno zaporno kazen zaradi spodbujanja nasilja proti demonstrantom. Šlo je za protestnike, ki so sodelovali na demonstracijah pred predsedniško palačo 5. decembra 2012.

STA


Najbolj brano