Sodišče odpravilo pripor Sanaderju

Sodišče v Zagrebu je danes odpravilo preiskovalni pripor nekdanjemu hrvaškemu premierju Ivu Sanaderju, ki naj bi ga iz zapora v Remetincu izpustili že popoldne.

Ivo Sanader Foto: Hina
Ivo Sanader Foto: Hina

ZAGREB > Zagrebško županijsko sodišče je odločitev sprejelo po sodbi hrvaškega ustavnega sodišča, ki je v torek odločilo, da je vrhovno sodišče Ivu Sanaderju nezakonito podaljšalo pripor, ko je 30. septembra razveljavilo prvostopenjsko sodbo v primeru Fimi media.

Prvoobtoženi Sanader je bil v tem primeru na prvi stopnji obsojen na devet let zapora, a je vrhovno sodišče sodbo razveljavilo. Kljub temu mu je pripor podaljšalo in določilo, da lahko ob plačilu 12,4 milijona kun (1,63 milijona evrov) varščine zapusti zapor.

Čeprav so Sanaderjevi odvetniki zbrali nepremičnine v vrednosti varščine, je sodišče večkrat zavrnilo predlog zaradi neustrezne dokumentacije. Ustavno sodišče je nato v torek na svoji spletni strani objavilo, da je vrhovno sodišče s podaljšanjem pripora kršilo Sanaderjevo pravico do prostosti.

Ustavni sodniki so tako pozitivno odgovorili na pritožbo Sanaderjevih odvetnikov. Po njihovi oceni razlogi, ki jih je navedlo vrhovno sodišče, niso bili zadostni niti relevantni, da bi upravičili trditve o nevarnosti morebitnega Sanaderja pobega.

Ustavno sodišče je navedlo, da lahko Sanader ostane v priporu najdlje do 30. novembra opolnoči, če pristojno sodišče ne bo sprejelo nove odločitve o podaljšanju pripora, ki bo utemeljena na zadostnih in relevantnih razlogih, ali pa nove odločitve, ki bo določala varnostne ukrepe za njegovo navzočnost v nadaljevanju postopka, ne da bi Sanaderju hkrati odvzeli prostost.

Sanader je v zagrebškem priporu od novembra 2012, ko je bil obsojen na osem let in pol zapora v primerih Hypo in Ina-Mol zaradi vojnega dobičkarstva in podkupovanja. Tudi to sodbo, ki je postala pravnomočna, so razveljavili zaradi kršitve pravil postopka v njegovo škodo. Primer so vrnili na prvostopenjsko sodišče v Zagrebu.

STA


Najbolj brano