Sodišče: O sprožitvi postopka za brexit mora odločati britanski parlament

Višje sodišče v Londonu je danes odločilo, da mora o sprožitvi postopka za brexit oziroma o začetku pogajanj o izstopu Velike Britanije iz EU, odločati britanski parlament, poročajo tuje tiskovne agencije.

 Foto: Žiga Živoluvić Jr./Bobo
Foto: Žiga Živoluvić Jr./Bobo

LONDON > Vlada britanske premierke Therese May je doslej vztrajala, da je sprožitev postopka za brexit v njeni pristojnosti, zdaj pa je sodišče odločilo, da mora predhodno dobiti soglasje parlamenta.

Na višje sodišče, ki je pristojno za prvostopenjsko obravnavo pomembnih primerov na območju Anglije in Walesa, se je obrnila skupina državljanov različnih profilov, ki so vztrajali, da se procesa izstopa iz EU ne more sprožiti brez zakona, ki bi ga sprejel parlament. Njihovemu mnenju je zdaj pritrdilo sodišče.

"Sodišče ne sprejema argumentov vlade, temveč sprejema glavni argument pritožnikov," je sporočilo sodišče v Londonu v svoji odločitvi.

Po poročanju tujih tiskovnih agencij se bo britanska vlada verjetno pritožila na odločitev višjega sodišča, brexit pa se bo po današnji odločitvi verjetno zavlekel.

Na referendumu o izstopu Velike Britanije iz EU je 23. junija za brexit glasovalo 52 odstotkov Britancev.

STA


Najbolj brano