Sodišče EU: Članice EU teroristom lahko zavrnejo azil

Članice Evropske unije lahko zavrnejo azil ljudem, ki so sodelovali s terorističnimi organizacijami, tudi če je bila njihova vloga zgolj logistična, je po poročanju tujih tiskovnih agencij v torek odločilo Sodišče EU v Luxembourgu.

 Foto: STA
Foto: STA

LUXEMBOURG > Sodišče je tako razsodilo v primeru Maročana Mostafe Lounanija, ki je bil leta 2006 v Belgiji obsojen na šest let zapora zaradi terorističnih aktivnosti in povezav z Maroško skupino islamističnih borcev (GICM). Spoznan je bil za krivega posredovanja lažnih potnih listov za člane mreže, ki je pošiljala borce v Irak.

Leta 2010 je v Belgiji zaprosil za azil, češ da se v primeru vrnitve v Maroko boji kazenskega pregona, ker bi ga tamkajšnje oblasti zaradi kazni v Belgiji imele za islamskega skrajneža. Belgijska sodišča so o zadevi odločila različno, zato je primer pristal na Sodišču EU.

To je odločilo, da sicer ni dokazov, da je Lounani izvedel ali načrtoval teroristični napad, kljub temu pa članicam EU, kot je Belgija, osebam v njegovem položaju niso dolžne ponuditi azila. “Izjema za status begunca ... ni omejena le na tiste, ki so izvedli teroristična dejanja temveč se lahko razširi tudi na tiste, ki sodelujejo pri novačenju, organizaciji, transportu ali zagotavljanju opreme tistim, ki potujejo v tujino, da bi tam izvedli napade,” je odločilo sodišče.

STA


Najbolj brano